en man och en kvinna står och tittar på en stor datorskärm på väggen, kvinnan arbetar på skärmen med hjälp av en datormusFörstora bilden

Den digitala whiteboardtavlan är bara en av de nya lösningar som personalen på medicinenheten börjat jobba med. Stig Sundelin, undersköterska, och Moa Löfhaugen, sjuksköterska, ser många fördelar med både digitala lösningar och nya arbetssätt. Foto: Sara Rönnberg

Mer rast, mindre stress – succé för nytt arbetssätt

Efter en storsatsning på nytt arbetssätt och digitala lösningar har medicinenheten på Östersunds sjukhus gjort rejäla förändringar – nu märks goda resultat i både arbetsmiljö och vårdmiljö.

Förstora bilden

Vill du jobba med oss?

Just nu söker medicinenheten sjuksköterskor med mod, visioner och framtidstro om vårdens möjligheter!

Är det du?

Ansök direkt här.

Det gångna året har varit fyllt av förändringar för medicinenheten på plan 8 på Östersunds sjukhus, som består av avdelningarna som hanterar nefrologi, gastroenterologi, hematologi och endokrinologi – det vill säga avdelningen för mag-, tarm- och njursjukdomar samt avdelningen för blod- och hormonsjukdomar.

I februari 2016 bestämde man sig för att testa ett nytt arbetssätt. Enheten hade haft svårt att rekrytera sjuksköterskor och hade brister i arbetsmiljön – man stod inför en rad utmaningar. I samma veva påbörjades en omfattande ombyggnation av enheten.

Samtidigt som den nya enheten sedan dess fysiskt tagit form har personalen gradvis kommit in i det nya arbetssättet – och det senaste året har resultaten börjat visa sig. I korta drag har arbetssättet inneburit en ny uppdelning av arbetsuppgifter. Sjuksköterskor och undersköterskor har fått tydligare roller. Resultatet har blivit att personalen dels upplever att stressen har minskat och att stämningen i arbetsgruppen har blivit bättre, dels upplever de att patienterna är mer nöjda.

"Går i större grad på rast"

– Även om vi fortfarande har mycket att göra så hinner man ändå göra det man ska mer grundligt. Det är mindre stressigt, säger Moa Löfhaugen, sjuksköterska på avdelningen för blod- och hormonsjukdomar. 

– Och vi går i större grad på rast än vi gjorde tidigare! lägger hon till.

en man och en kvinna i sjukvårdskläder står bredvid varandra i en dörröppningFörstora bilden

Stig Sundelin, undersköterska, och Moa Löfhaugen, sjuksköterska. Foto: Sara Rönnberg

– Ja, det har fungerat jättebra tycker jag, säger Stig Sundelin, undersköterska på samma avdelning, som i och med det nya arbetssättet bland annat fått ta över vissa arbetsuppgifter som sjuksköterskorna tidigare gjorde, som fått en samordnande roll och som dessutom fått fler undersköterskekollegor.

Han förklarar vidare:

– Nu har vi olika arbetsuppgifter varje dag. Ena dagen är jag omvårdnadsansvarig, då tvättar jag och sköter om patienter. Nästa dag kanske jag är rondansvarig, då är jag med sjuksköterskan och tar kontroller och prover och för in det i datorn så allt finns inför ronden. Sedan är jag med på ronden, det var jag inte tidigare.

Stig Sundelins upplevelse är att jobbet har blivit mer varierande.

– Det är mycket roligare. I dag gör jag alla uppgifter. Det gjorde jag visserligen förut också men nu gör jag dem en dag i taget och inte samma saker hela tiden. Man blir inte less på samma sätt, säger han.

Offensiv satsning på ny teknik

I takt med att arbetssättet satt sig har medicinenheten under det senaste året offensivt fortsatt sitt förändrings- och förbättringsarbete och bland annat blivit först ut på Östersunds sjukhus med vissa nya tekniska lösningar.

En av dem är Nova ward board – en digital whiteboardtavla som fungerar som kommunikationsverktyg för all personal som är involverade i en patient. Den visar avdelningens patienter, vad de ligger inne för, vad de har för behov, vilka undersökningar som ska göras – sådant man tidigare skrev på en whiteboardtavla och suddade ut. Fyra digitala skärmar med touchscreen är centralt placerade på enhetens fyra vårdlagsexpeditioner.

Att ha allt samlat digitalt har underlättat arbetet betydligt, berättar sjuksköterskan Moa Löfhaugen.

– Jag kan till exempel sitta på ronden och styra från min dator att rätt information kommer upp på skärmen, så till exempel de som inte är med på ronden kan se, förklarar hon.

På skärmen finns också en slags checklista på allt som ska göras kring patienterna. Listan bockas av allt eftersom de olika medarbetarna gjort det de ska.

– Här finns all den viktigaste informationen om en patient. Den är som ett säkrare alternativ till whiteboardtavlan som vi hade tidigare, säger Moa Löfhaugen.

Text & Foto: Sara Rönnberg

"Det känns som att vi vänt ett jätteskepp"

Förstora bilden

Enhetscheferna för medicinenheten, Maria Sandström och Joachim Dahlin, summerar resan som lett till att nya medarbetare nu aktivt söker sig till dem.

Läs hela artikeln här.

5 av 8 gillar detta