Region Jämtland Härjedalen fortsätter arbetet för en ekonomi i balans
Region Jämtland Härjedalen har under en längre tid dragits med ekonomiska problem. För att förbättra situationen har åtgärder redan genomförts och ytterligare nya kommer att påbörjas under hösten.
I september meddelade regionledningen att prognosen för underskottet 2024 ser något bättre ut än tidigare under året, men det ekonomiska läget är fortfarande mycket allvarligt. Under 2024 har även åtgärder som till exempel inköpsstopp och besparingar inom hälso- och sjukvården gett visst resultat men det behövs fler insatser för att på sikt nå en ekonomi i balans.
Under hösten har två större åtgärder förberetts, vilka nu verkställs. Det handlar dels om att se över vilka lokaler som faktiskt behövs för att personal ska kunna utföra sitt arbete, dels en generell översyn av hur Region Jämtland Härjedalen arbetar med administration.
Flexibel arbetsplats
Under pandemin förändrades situationen på många arbetsplatser i Sverige, en stor andel personal arbetade hemifrån. Efter pandemin väljer många att fortsätta med det arbetssättet då teknik möjliggör detta. Region Jämtland Härjedalen väljer nu att införa konceptet flexibel arbetsplats.
Det innebär att personalen själva får göra ett val mellan att ha en fast kontorsplats eller en flexibilitet med en blandning av att vara på den traditionella arbetsplatsen eller arbeta från hemmet. Konceptet avser medarbetare vars arbetsuppgifter tillåter ett flexibelt arbetssätt. Konceptet kommer att införas successivt från årsskiftet.
– Syftet med detta koncept är att medarbetarna själva kan välja, samtidigt som det finns pengar att spara då lokalerna i dag inte utnyttjas fullt ut. Besparingen (hyror av externa lokaler) beräknas till cirka 6 miljoner kronor per år. Klimatbesparingen blir cirka 50 ton koldioxid per år, säger regiondirektör Sara Lewerentz.
Region Jämtland Härjedalen ser över administrationen
Under hösten och tidiga vintern 2024–2025 kommer en översyn av administrationen i hela organisationen att genomföras. Syftet med projektet är att tydliggöra de delar i administrationen som behöver utvecklas och förändras utifrån dagens och morgondagens förutsättningar.
– Vi behöver möta kärnverksamhetens behov och minska den administrativa bördan för kärnverksamheten, säger Sara Lewerentz
Administrationen i Region Jämtland Härjedalen har under de senaste åren ökat, i takt med att nya uppdrag och ansvarsområden tillkommit.
Översynen ska dels se över hur administrationen kan utvecklas med de digitala förutsättningar som finns tillgängliga i dag, dels undersöka vilka möjliga ekonomiska besparingar som förändrade arbetssätt och förenklade processer kan ge.
För att få en objektiv bild av hur en utveckling kan ske kommer översynen ske i samverkan med en upphandlad utomstående konsult. Översynen ska resultera i olika förslag till åtgärder som ledning och politiker i Region Jämtland Härjedalen sedan behöver ta ställning till. Det går i dag inte att säga hur åtgärderna kommer att se ut men förslagen förväntas landa i omgångar under kommande vinter.
– Flera andra regioner har gjort översyner av sin administration. För oss är det viktigt vad det här kan få för effekt. Vi vill få fram fakta och analys för att ledning och politiker ska kunna fatta väl underbyggda beslut, säger Sara Lewerentz.
För mer information
Sara Lewerentz, regiondirektör, telefon: 076-126 10 67
Text: Thomas Jarnehill