Smart kylskåp med glasdörrar står i sjukhusets entréhallFörstora bilden

Save the Planetskåpet

Save The Planet-skåp minimerar matsvinnet på Östersunds sjukhus

–Vi har börjat med smarta kylskåp, där personal, patienter och andra besökare kan köpa sig både mat och dryck - dygnet runt året runt. Det som inte säljer som smör i solsken sätts ut i ett Save The Planet-skåp i sjukhusentrén när det har ett dygns bäst-före-datum kvar. Med minst femtio procents prisavdrag hoppas vi slippa slänga någonting i onödan. Det berättar Carl-Johan Norrbelius som är samordnare på Kostenheten Café och Restaurang.

På Kostenheten har man lyckats minska matsvinnet med cirka 60–70 procent, vilket måste ses som ett väldigt lyckat resultat så här långt. På akuten finns till exempel ett skåp installerat, där försäljningen är enorm. En fin service till de patienter och medföljande som väntar på sin tur. Utbudet i detta skåp är skräddarsytt för just akuten, och innehåller mackor, dricka och yoghurt. Lättsamt att äta och smidigt att ta med sig in om man skulle råka bli inkallad till läkaren mitt under fikat. Så inga matlådor där, till skillnad mot skåpet mittemot apoteket i entréhallen som nästan enbart fylls med överblivna matlådor. Patientmåltider från produktionsköket helt enkelt. Skåpet i entrén kollas flera gånger dagligen av kostenhetens personal, så det finns ingen risk att för gamla matlådor står kvar till försäljning.

Person i blå tröja ler mot kameran

Carl-Johan Norrbelius

Reservationsavgift och QR-kod förenklar

I dagsläget finns 12 smarta kylskåp utplacerade på Östersunds sjukhus. Maten i skåpen, som alla är uppkopplade mot internet, betalas antingen med Apple Pay, Google Pay eller med kontokort. Man lägger sitt kort mot läsaren, dörren öppnas, man tar det man vill ha, stänger dörren och sedan blir man debiterad för det man valde. En summa på 120 kronor reserveras sedan på kontot men återbetalas av din bank litet senare. Om någonting ändå blir fel finns det en QR-kod på skåpet vilken leder till ett formulär på nätet som du fyller i och som sedan hanteras av kostenhetens personal. Men felmarginalen är inte särskilt stor. På cirka 7000 transaktioner har runt 40 fel inträffat. Varje enskild matlåda i skåpet har fått en elektronisk tagg som registreras när du plockar ut lådan ur skåpet. Det är så det smarta kylskåpet vet exakt vad du plockar med dig därifrån. Smart va?

Mer information här

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 4 gillar detta