En person med mörkt hår och grön jacka kisar mot kameran vid en busshållplats

Daniel Sandqvist

Schysst och öppen. Daniel är årets handledare

- Det viktigaste är det enklaste - att vara genuint intresserad av att dela upplevelser. Det säger Daniel Sandqvist överläkare på psykiatrin och av SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, utsedd till årets handledare. Inte oväntat känner han sig både överraskad och hedrad av utmärkelsen.

Vad tror du det är för egenskaper som gjort dig till Årets Handledare?

- Det handlar nog inte så mycket om mina speciella egenskaper, utan om goda förutsättningar. Jag trivs med att träffa patienter och har förmånen att arbeta tillsammans med trevliga och kompetenta människor på den psykiatriska akutmottagningen. Har nyligen också arbetat som underläkare en period och den erfarenheten underlättar nog när jag försöker att sätta mig in utbildningsläkarnas situation.

Vad anser du vara det viktigaste när man tar på sig rollen som handledare?

- Att ställa sig frågan om varför du vill bli handledare. Jag tror att vi är många som i hemlighet när på en dröm att få vara en sådan där erfaren, kunnig läkare som andra vänder sig till för att få råd i kniviga situationer. Men handledningen riskerar då att handla mer om handledaren än något annat. Det viktigaste är det enklaste - att vara genuint intresserad av att dela upplevelser.

Och Daniel Sandqvists konkreta tips till den som funderar på att axla rollen som handledare blir kort och gott;

- Överskatta inte adeptens kunskaper, underskatta inte adeptens förstånd.

Nomineringen i dess helhet

Daniel är ständig bakjour på psykiatrin och således handledare till alla AT-läkare de vardagar man är placerad på psykiatriska akutmottagningen. Daniel finns alltid tillgänglig för oss underläkare då vi har funderingar. Han har förståelse för tankar och funderingar som dyker upp och han förstår svåra saker man ställs inför i detta yrke. En klippa som alltid har tid att förklara och diskutera, undervisar gärna och bistår med sin källa av kunskap.

Daniel upplevs också värna om underläkarnas arbetsvillkor på psykiatrin i stort genom att argumentera för vår sak på till exempel morgonmöten och hjälper gärna till med frågor och bedömningar även om man inte är placerad på akuten med honom som handledare. Han bidrar dessutom till ett trevligt arbetsklimat genom att hela tiden vara schysst och öppen.

Intervju: Lena Manneby Foto: Daniel Sandqvist

4 av 6 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se