Till dig som de senaste 14 dagarna fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19

Efter en vaccination är det normalt att få milda biverkningar, som feber eller sjukdomskänsla. Några få personer har nu drabbats av allvarligare symtom strax efter vaccination, som blodpropp, i kombination med låga nivåer av blodplättar. I nuläget vet man inte om symtomen beror på vaccinet eller om det har andra orsaker. För säkerhets skull bör du som vaccinerats med detta vaccin de senaste 14 dagarna vara uppmärksam på:

blåmärken och/eller punktformade blödningar i hud/slemhinna
näsblödning som är svår att stoppa
svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm.
Vid symtomen ovan ska du kontakta 1177 Vårdguiden och berätta att du vaccinerats och beskriva dina symtom. Om du känner dig akut sjuk ska du direkt kontakta vården eller 112.

Myndigheterna granskar nu orsaker till symtom

De vacciner som används mot covid-19 ska vara trygga att använda. Därför utreder Läkemedelsverket och EMA nu skyndsamt de misstänkta fallen. Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket utreder misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Den tillfälliga pausen av vaccinet visar att systemet med biverkansrapporter snabbt hittar misstänkta biverkningar och möjliggör en noggrann analys för att göra en relevant bedömning av orsakerna.

I utredningen granskas de rapporter om misstänkta biverkningar som kommit in de senaste dagarna för att avgöra om det finns ett orsakssamband med vaccinet. I nuläget finns det inget fastställt orsakssamband. De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. Låga nivåer av trombocyter kan orsaka blödningar. Ett första symtom kan vara små punktformade blödningar i hud eller slemhinna (petechier) och/eller blåmärken.

1 av 2 gillar detta