Tummen - handens akilleshäl
Februari. Barnfamiljernas återkommande Vabruari. Den månad på året när både influensa, RS-virus och vinterkräksjuka kretsar runt oss likt osynliga spöken. Ingen märker dom förrän dom invaderat våra kroppar. Men med en god handhygien ger du både dig själv och din omgivning större chans att slippa hemsökas.
För sjukvårdspersonal är det ingen hemlighet hur viktigt det är att sprita sina händer både före och efter patientkontakt, för att inte sprida någon smitta vidare mellan patienterna. För besökande på sjukhuset är det viktigt att sprita sina händer innan man kliver in i patientrummet hos den man tänkt besöka. Samma sak när besöket är över, och man lämnar rummet. Allt för att varken ta med sig smitta in i rummet eller plocka med sig några bakterier därifrån. Likaså ska man tänka på att stanna hemma i minst ett dygn, men gärna två dygn, efter en magsjuka för att inte sprida smittan vidare.
För patienternas del är det aldrig fel att påminna sin läkare eller sjuksköterska att sprita sina händer innan de tar i hen.
- Det är jätteviktigt, och som patient ska man kunna checka av att det är gjort, konstaterar Barbro Forsberg hygiensjuksköterska på Region Jämtland Härjedalen, och fortsätter;
- Vi ska vara rädda om våra patienter!
Handsprit versus tvål och vatten – vad gäller?
Handsprit ska för sjukvårdspersonalens del användas före och efter patientkontakt. Tvål och vatten ska alltid användas när någon har kräkts eller haft diarré. Detta för att helt säkert ta död på ett eventuellt vinterkräksvirus, vilket inte dör av kontakt med handsprit. Noggrann handtvätt i minst 20 sekunder, med tvål och vatten. Torka sedan händerna noga och avsluta med handsprit.
Varmluftsfläktar inga bakteriehärdar i sig
- Dessa maskiner sprider inte mer bakterier i sig enbart för att dom är lufttorkar. Däremot finns det en risk att eventuella bakterier som finns på golvet eller i omgivningen virvlas upp av varmluften, berättar Carina Hansson hygiensjuksköterska på Region Jämtland Härjedalen.
Handskpyramiden
- Det vi ser på avdelningarna är att man överanvänder handskar, konstaterar Carina Hansson och fortsätter;
- Många tror att man genom att bära handskar visar sina patienter att man är ren. Likaså tror en del patienter att handskarna som personalen har på sig är ett tecken på hög hygien. Men det är inte därför vi använder handskar, dom skyddar personalen mot kroppsvätskor.
Konsten att sprita rätt
Att sprita sina händer korrekt är faktiskt en konst. Det gäller att kupa handen och ta två, tre rejäla tryck med handsprit från flaskan. Fingertopparna doppas sedan i spriten, så att även nagelbanden får sin beskärda del, varefter du vänder på händerna och fyller nästa handflata med handsprit. Speciellt tummarna är lätta att glömma, och även handloven.
- Så det är jätteviktigt att ta mycket handsprit och sprita sig länge, säger Barbro Forsberg.
Handspriten ska gnuggas in ordentligt i hårsäckarna där de flesta bakterier gömmer sig. Fladdra inte med händerna för att få spriten att torka snabbare, utan låt den torka in ordentligt.
Var rädda om varandra!
Tänk på att det är viktigt med god handhygien, tvätta händerna ordentligt när du kommer hem från till exempel gymmet, bussfärden eller turen till livsmedelsbutiken. Undvik att pilla dig i näsan, munnen och ögonen. Nys i armvecket och stanna hemma och kurera dig ordentligt om du ändå drabbas. Var rädd om dig själv och andra.
Text & Foto: Lena Manneby