Utvärdering av Vega – det gjorde vi bra och det kan vi förbättra
16 maj genomförde Region Jämtland Härjedalen och flera andra aktörer masskadeövningen Vega. Nu har utvärderingen av övningen släppts. Bland annat kan vi förbättra vårt samarbete, vår interna kommunikation och tydliggöra roller och mandat.
17 september släppte Katastrofmedicinskt centrum i Linköping rapporten om hur masskadeövningen Vega gick Pdf, 4.5 MB, öppnas i nytt fönster..
Kan vi kort säga vad Region Jämtland Härjedalen gjorde bra utifrån rapporten?
– Några saker vi gjorde bra var att vi redan ute på skadeplatsen samarbetade med andra aktörer. Det här var en framgångsfaktor för att få skadade snabbt till sjukhus, säger Therese Selander, övningsledare.
På sjukhuset togs sen snabba beslut som gynnade patientflödet. Tillgången på personal och utrustning bedöms vara god initialt under händelsen. Det vill säga i det mest akuta skedet.
Om det var det vi gjorde bra – vad behöver vi förbättra?
– Regionen kan förbättra sin förmåga till samverkan, både på skadeplats, på sjukhuset och med Försvarsmakten. Gällande Försvarsmakten så var det första gången vi övade tillsammans med dem på detta sätt, berättar Therese Selander.
Intern kommunikation är också ett område vi ska utveckla och förbättra. Vi behöver även jobba på att tydliggöra roller, ansvar och mandat. Region Jämtland Härjedalen måste även säkerställa att åtgärdskorten är behjälpliga vid en masskadehändelse.
Ett åtgärdskort är en sorts lathund/checklista som funktioner och/eller enheter tar fram vid en särskild händelse. Där står det i punktform vilka åtgärder de ska utföra.
Arbetet framåt
Förbättringsarbetet är redan påbörjat. Innan sommaren skapades en plan för hur arbetet ska fortlöpa. Under utvärderingskonferensen fick samtliga verksamheter vara med och prioritera regionövergripande utvecklingsområden med tillhörande åtgärder för förbättring. Det arbetet pågår just nu. Beredskapssamordnarna driver arbetet framåt och lyfter in verksamheterna i arbetet för att få en bättre förankring till beredskapsarbetet.
Utöver rapporten så har övningsledningen fått in synpunkter, åsikter och lärdomar av att planera en stor övning som Vega. Det var första gången regionen drev och planerade en civilmilitärövning av denna omfattning. Övningsplaneringen är också föremål för utveckling och förbättringsarbete så även det tar vi med oss i arbetet framåt.
Om du som övningsledare fick välja två saker som stack ut positivt för dig under övningen, vilka skulle det vara?
– Att patientflödet gick effektivare än vad övningsledningen förutspått. Om det till viss del beror på övningstekniska detaljer är något vi ser över. Men oavsett iordningställdes 107 skademarkörer på kliniskt träningscentrum.
Det är en hård belastning under fyra timmar för länets enda sjukhus.
Skademarkörer är personer som spelade skadade under övningen.
– Jag vill också lyfta initiativtagandet från deltagare. Lösningsorienterade medarbetare har bidragit till lösningar som kan tillföras i beredskapsplaner och åtgärdskort, avslutar Therese Selander.
Kontakt
Har du frågor och funderingar kring masskadeövningen Vega och utvärderingen kan du höra av dig till Therese Selander.
Text: Tobias Flodin
Foto: Therese Selander