Var din egen superhjälte
Det bor en superhjälte i oss alla – och vi är kapabla till så mycket mer än vi tror. Det var en huvudbudskapet under årets tillgänglighetskonferens.
Tillgänglighetskonferensen är ett årligen återkommande evenemang som arrangeras av Tillgänglighetsrådet. I år anordnades konferensen den 21 februari i Hörsalen på Östersunds sjukhus.
– Det är ett tillfälle att sprida kunskap och inspiration och att nätverka, för intresseorganisationer, personer med funktionsvariation och psykisk ohälsa, tjänstemän och allmänhet, säger Catarina Espmark, ordförande i Tillgänglighetsrådet och moderator och presentatör under heldagskonferensen och fortsätter:
– I år har vi superhjältetema. Sharzhad Kiavash hade många bra medskick – och superhjätetemat är något vi alla kan transformera till vår egen resa. Alla har ett eget triathlon.
Drabbades av blodförgiftning
Det var triathleten Sharzhad Kiavash som stod för huvudnumret under tillgänglighetskonferensen. Avslappnad och leende klev hon in på scenen och berättade om när hon bestämde sig för att bli Sveriges grymmaste, starkaste mest ”bad-ass” dubbelamputerade kvinna.
Kiavash tog oss med genom sin dramatiska resa som började 2012, när hon var 28 år och drabbades av så kallas meningokocksepsis – en allvarlig infektion i kroppen som höll på att ta hennes liv. När hon drabbades fick Sharzhad först ligga nedsövd i 13 dagar och pendlade mellan liv och död.
När kroppen still slut kom igen – mycket tack vare att en erfaren läkare vågade piska på den med alla behandlingar som gick att uppbåda – kallades det för ett medicinskt mirakel. Därefter fick Sharzhad under två månader genomgå 40 operationer på sina ben. Men till slut återstod bara att amputera dem båda.
Ville ta sitt liv
Sharzhad Kiavash visade en bild på sig själv från efter operationen och berättade:
– Efter operationen var jag superpeppad och tänkte: hur svårt kan det vara? Ge mig mina proteser så jag kan gå så långt från ett sjukhus som jag kan och aldrig komma tillbaka.
Sharzhad lärde sig gå med proteserna och kämpade hårt. Allt gjorde ont. Hon fick ofta använda rullstol i vardagen och började hata den och hur människor på stan stirrade på henne när hon kom i rullstolen. Sharzhad började dras neråt tills hon tills slut bestämde sig för att hon inte ville leva längre.
– Jag ville inte dö men kände mig fullkomligt maktlös inför mitt öde, sade hon.
Men hennes lillebror blev personen som fick situationen att vända. Hon kunde inte lämna honom.
Sharzhad bestämde sig för att göra en förändring, hon bestämde sig för att chocka hela Sverige och bli den där grymma, ”bad-ass” kvinnan!
Då började den hårda resan. När folk sade till Sharzhad att hon inte skulle kunna göra knäböj på gymmet, så gjorde hon knäböj. När hon trodde att hon inte kunde springa, så började hon springa. Hon trodde inte hon skulle våga simma – hon var ju livrädd för vatten – men hon började träna simning.
Med intensiv träning, en vinnarskalle utan dess like och med support från sina numera nära vänner, personliga tränaren Kajsa och simtränaren Jonas, kom Sharzhad till slut så långt att hon genomförde Stockholm triathlon – en tävling med 1 500 meter simning i öppet vatten, 40 km cykling och 10 km löpning.
"Livet blir sällan som man tänkt sig"
I målfållan efter tävlingen sade Sharzhad till sin vän och tränare Kajsa att hon skulle ställa upp och tävla i triathlon under Paralympics i Rio – något som hon efter ytterligare ett år av hårt, hårt arbete gjorde. Som sjunde triathlet över mållinjen i Rio visade Sharzhad för sig själv och världen att det går att åstadkomma så mycket mer än man tror.
– Livet blir sällan som man tänkt sig och det här var aldrig en idrottslig prestation för mig, det var något så mycket, mycket större, sade Sharzhad.
Hon avrundar sin story i hörsalen med att skicka vidare de tre saker som triathlon lärt henne om livet:
- Omge dig med bra människor och håll hårt i dem.
- Jobba hårt när du har en dröm.
- Belöna dig och fira när du nått ditt mål. Bestäm när du sätter ditt mål hur du ska fira när du nått det.
– Det bor en superhjälte i oss alla vi är alla kapabla till så mycket mer än vi tror. Var din egen hjälte. Våga ta steget och ta reda på vad just dina superkrafter är, sade Sharzhad Kiavash.
Under tillgänglighetskonferensen föreläste även infektionsöverläkare Lars-Erik Olofsson om sepsis (blodförgiftning). Eftermiddagen ägnades sedan åt en föreläsning med Lars-Göran Wadén om bemötande. Lars-Göran är en flitig debattör i ämnet. Han är född med benskörhet och använder sig därför av rullstol och hjälper han allt från kommuner, landsting och regioner till myndigheter, företag och föreningar att skapa tillväxt genom att göra verksamheter mer tillgängliga.
Text & Foto: Sara Rönnberg