Två kvinnliga tandsköterskor står med ryggarna lutade mot varandra och ser in i kameranFörstora bilden

Kajsa Lundström och Solveig Birgersdotter

Kajsa & Solveig – två generationer tandsköterskor

Mor och dotter. Den ena har jobbat i yrket i över 33 år och den andra i två månader. Båda två är helt överens om att de gjort rätt val. Det är spännande och intressant, och dom lär sig så mycket nytt hela tiden.

Kajsa Lundström och Solveig Birgersdotter tittar på varandra och ler. Dom arbetar på Specialisttandvården på Östersunds sjukhus, Kajsa på avdelningen för parodontologi och mamma Solveig på avdelningen för protetik.

- Jag kan ju inte lära mig att säga Solveig, utbrister Kajsa.

- Det händer ofta att jag inne på behandlingsrummet säger, "men då går jag ner på protetik och frågar mamma… " våra patienter får sig ett gott skratt, när jag förklarar hur det ligger till.

Som relativt ny på jobbet berättar Kajsa Lundström om en arbetsplats med både lättsam och framåt attityd. Ett ställe där alla hjälps åt, och där det är lätt att fråga om råd och få stöttning.

- Helt fantastiskt faktiskt, säger hon nöjt.

Solveig håller med sin dotter, och berättar om ett härligt gäng som har roligt tillsammans. Båda två är rörande överens om att ett stort plus med deras val av yrke är alla möten med människor.

- Alla möten är unika, och med några återkommande ”stammisar” bygger man upp en starkare relation över tid, konstaterar Solveig och fortsätter;

- Vi får ju hjälpa folk, och ser positiva resultat av vårt arbete. Våra patienter blir fina i sina munnar, och slipper ha ont.

Möten med människor. Tacksamhet. Att få ha roligt på jobbet.

Små, enkla saker men samtidigt så viktiga ingredienser i Kajsas och Solveigs yrkesliv.

Text & Foto: Lena Manneby

6 av 6 gillar detta