En kvinna fixar med ett frisyrhuvudFörstora bilden

Caroline med sin masterpiece a´la 1700-tal

Kamma till dig och upptäck Hår-resande

Du som i barndomen hade lockigt ville ha spikrakt och tvärtom. Dom med tjockt svor över de många timmar som passerade innan alltsammans hunnit torka efter tvätt, och vi med tunt fjun drömde om att känna svallet bölja i vinden.

Jag vet en tjej som drog sina röda kalasbyxor på skallen och lekte att benen var långa flätor. Jag känner också en idag mogen man som drog sin vita toppluva djupt över de blöta lockarna och satte sig i mammans torkhuv, bara för att få uppleva de där tio minuterna av nästan rakt hår på knoppen. Innan alltsammans obönhörligen krullade upp sig igen. På Jamtli har du nu chansen att följa frisyrmodets alla växlingar, från vikingatiden och fram till idag. Beatlesstuket, pudelfrillan, det extrema punkhåret med sin tuppkam och det framklippta peacemärket på huvudets ena sida. Eller perukernas förlorade tidevarv, när man nästan kunde dekorera sin frisyr med vad som helst. Eller vad sägs om ett segelfartyg i miniatyr högst uppe bland lockarna, tätt intill av en maffig plym gjord av strutsfjädrar?

Håret säger någonting om dig som person

Det finns egentligen ingen hejd på hur frisyrerna växlat under århundradenas lopp, men nästa helt säkert är att du kommer att känna igen dig i någon av alla exempel som visas upp.

- De allra flesta har något slags förhållande till hår. Det kan uttrycka din personlighet, grupptillhörighet, vara en protest mot någonting eller kanske visa vilken sorts musik du gillar, berättar Jeanette Wahl som är utställningsproducent på Jamtli.

Två kvinnor kikar fram bakom några pelare med frisyrhuvuden uppepåFörstora bilden

Bitte Håf och hennes elev Caroline

Med en levande pippi i håret

Det är elever och lärare på Storsjögymnasiets frisörprogram som arbetat med alla de olika uppsättningar som finns i utställningen. Och dom har verkligen gjort ett fantastiskt arbete.

- Den största utmaningen var nog faktiskt 1700-talskvinnan med sin stora frisyr och fartyget i håret, konstaterar Caroline en av de andraårselever som jobbat med frisyrerna i utställningen.

- En del kvinnor hade fågelburar med riktiga fåglar i uppe i frisyren, berättar hon vidare.

- Jag är djupt imponerad av mina elever, som alla varit superduktiga, utbrister läraren Bitte Håf.

En kvinna sätter fast en hårklämma i sitt hår framför en spegelFörstora bilden

Jeanette Wahl testar en ny frisyr

Rakat eller naturligt?

Litet längre in i utställningen är det en annan sorts hår som lyfts upp i dagens ljus. Näshår, armhålehår, intimfrisyrer, sammanväxta ögonbryn och håriga kvinnoben till exempel. Här ges tillfälle att fundera en stund på om kroppshår är vackert, provocerande eller kanske rent av genant. För om vi vill det eller ej – hår har vi överallt på våra kroppar förutom på läpparna, i handflatorna och under fotsulorna.

Text & Foto: Lena Manneby

0 av 3 gillar detta