Två unga män sitter på en bänk inomhus och tittar på varandraFörstora bilden

Henrik Ljusberg och Janne Riikonen

Konstens vecka med siktet inställt på ung konst

På lördag drar det hela igång – Konstens vecka som i år satsar på temat ung konst. Unga konstnärer, ung konst och unga uttryck. Här finns någonting för alla och det finns tillgängligt över hela vårt avlånga län. Ett 50-tal arrangemang med utställningar, workshops, konstvandringar, konstresa per buss, föredrag och mycket mer.

- Vi är bäst i landet, konstaterar Ellen Hyttsten ordförande i Sveriges konstföreningar J/H. Hon berättar att Konstens vecka, som är ett nationellt evenemang via Sveriges Konstföreningars riksförbund, blommar allra bäst i vårt län med sina 50 programpunkter. Ellen Hyttsten lyfter sin samordningsgrupp och det kontaktnät som dessa skapat ute i länet. Det är en viktig ingrediens i framgångsreceptet.

Tre kvinnor står bredvid varandra och ler in i kameranFörstora bilden

Karin Kvam, Ellen Hyttsten och Cathrine Johansson

Konsten att mötas

Två unga konstnärer som verkligen möts både på riktigt och genom sin konst under veckan är Frösöfödde Henrik Ljusberg och den finländske fotografen Janne Riikonen. Dom ställer ut under den gemensamma nämnaren grafitti. Platsen är Lat 63/ Frösö Park Arena, och där väntar både installationer och foton besökarna. Henrik Ljusberg har parkerat sin husbil, Karavanen, därute och kommer att erbjuda besökarna att måla den helt efter eget tycke och smak. Karavanen har för övrigt redan några mil på nacken eftersom den innan detta kört runt i landet och blivit målad av åtskilliga ungdomar under sina många stopp. Fotografen Janne Riikonen visar bilder från sitt projekt ”When everything comes together but nothing makes sense”. Detta handlar om den svenska grafittikulturen, men mer ur betraktarens öga. Han vill inte ge prov på diverse grafittikonst utan istället visa vilka som håller på med detta och hur livet som grafittikonstnär kan vara.

- Jag vill inte beskriva för mycket om bilderna, utan lämna det öppet eftersom alla kan ha sin egen tolkning av samma bild, förklarar Janne Riikonen.

Porträttbild på en grafittikonstnärFörstora bilden

Untitle, en av totalt 25 bilder som Janne Riikonen visar. Foto: Janne Riikonen

Hållbar framtid

I Jamtli Exercishall möter besökarna Mari Vedin Laaksonens utställning ”Från andra sidan havet”. Den har växt fram utifrån projektet Hållbar framtid, och konstnären bjuder på både måleri, grafik och installationer. Tisdag den 2 oktober visar konstnären själv sin utställning, och i anslutning till detta förs också en diskussion med besökarna kring utställningen. Dagen därpå framförs Bilis Negra, svart galla, modern dans på samma plats. En späckad konstfylld vecka står framför oss i länet, så passa på att avnjuta den ordentligt!

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 4 gillar detta