En grupp män och kvinnor sitter tillsammans i en vit trätrapp inne i AhlbergshallenFörstora bilden

Arrangörsgänget på plats i Ahlbergshallen

KulTur när länets konstnärer öppnar sina ateljéer

Frossa i länskonst nästa helg! KulTur 2018 mobiliserar dryga 70-talet konstnärer, konsthantverkare och slöjdare som alla öppnar upp dörrarna till sina verkstäder och ateljéer den 5–6 maj. Stick in näsan hemma hos smeden Roland Olsson i Tandsbyn eller studera verk av Camilla Wolgers, Erika Enequist och Eva Björklund i deras gemensamma lokaler i Galleri Södergården i Undersåker. Över hela länet bjuds möjligheter att ta del av allehanda kreativa processer och de alster som blir resultatet därav.

För alla nyfikna som inte vill vänta in helgen finns möjligheten att få sig en sneakpeak om man besöker Ahlbergshallen i Östersund i veckan. Där visar ett antal konstnärer upp sina alster och finns ibland också själva på plats redo att visa och berätta om sin konst.

En stor keramikskål i vitt och guld med text på jamska inutiFörstora bilden

Keramikskål på jamska av Anniki Andersson Östersund

En gigantisk fågel gjord i järntråd svävar fritt under taknockarna i AhlbergshallenFörstora bilden

Fågel gjord i järntråd av Ove Hedenström

Stephen Hawking och fjällbäcken

En av dom är fotografen Hans Månsson från Torvalla by. Han visar tre av sina bilder, alla ur en bildserie från en liten fjällbäck i Höglekardalen. Fotoprojektet kallar han för Vattenvärld. Bakgrunden till hans val av fotomiljö är spännande. 1990 tillbringade fysikern Stephen Hawking en sommarvecka i Oviksfjällen, i samband med ett Nobelsymposium där en rad av jordens främsta forskare kring frågan om universums tillkomst och utveckling samlats. Hans Månsson menar att den lilla fjällbäcken med dess närliggande växter vittnar om vattnets livgivande kretslopp, medan Hawking varnade för den globala uppvärmningens konsekvenser för tillgången på färskt vatten här på jorden med bäring på hela mänsklighetens framtid. Hans Månsson har därför tillägnat den bortgångne Stephen Hawking sin bildserie.

En man står framför tre foton på en vit väggFörstora bilden

Vattenvärld av Hans Månsson Östersund

Kreativa samtal

En nyhet för i år är möjligheten att lyssna till och själv delta i det konstnärssamtal som startar den 1 maj klockan 14.30, även det i Ahlbergshallen. Gå dit och hör tankar om skapande och konstnärskap framförda av bland annat Ingrid Aronsson, Johanna Bahlenberg, Ulla Granqvist och Elin Ståhl.

Ljusblå keramikrosor i detaljFörstora bilden

Detalj från keramiktavla saltbränt raku av Kerstin Staake Ås

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 3 gillar detta