En kvinna står framför en vävd triptykFörstora bilden

Agneta B Lind

Kvinnors konst i fyra släktled

- Över 150 år av historia med mödrar, där vi alla varit kreativa i olika material. Det berättar Agneta Bränngård Lind som är den yngsta i fyrklövern. Fyra generationer kvinnokonst visas just nu upp på Jamtlis Konsthylla.

Vi får ta del av mormorsmor Lauras otroligt detaljrika broderier, som bland annat skildrade Vadstenabygden. Vi har också mormor Greta, som jobbade med knyppling i bildform. Hon var faktiskt den första i norra Europa som knypplade bilder. Sen kommer mamma Kerstin som dottern Agneta B Lind menar nog kan liknas vid släktens Pippi Långstrump i så mån att hon ville pröva allt. Glas blev så småningom favoritmaterialet.

- Själv väver jag, bland annat altarvävar, berättar Agneta B Lind.

Frys rörelsen!

Hon berättar att dom som barn allt som oftast fick frysa rörelsen, när mamma Kerstin utbrast; - Stanna, nu måste jag ta fram papper och färg.

- Där satt man sen blixt stilla med flöjten i högsta hugg, medan mamma målade oss fångade i stunden, konstaterar Agneta med ett skratt.

Agnetas mamma, Kerstin Bränngård, var av den mer äventyrliga sorten och cyklade runt i landet, bodde på bondgårdar och målade barn och djur. Så småningom kom hon upp till Storholmsjö där hon träffade sin man och blev kvar länge.

Tre kvinnor står tätt ihop framför ett självporträtt av en fjärde kvinnaFörstora bilden

Agneta B Lind, Jeanette Wahl Jamtli och Ellen Hyttsten. I bakgrunden ett självporträtt av Agnetas mamma Kerstin.

Kulturpersonligheter

Samarbetet med Jämtlands läns konstförening har varit på tal länge, och nu är utställningen här. Alla platser där dessa fyra kvinnor bott och verkat har därmed också visat utställningen.

- Kerstin Bränngård och hennes dotter är kulturpersonligheter i länet, säger Ellen Hyttsten, ordförande i Jämtlands läns konstförening. De två har till exempel vävt altarväven i Föllinge kyrka, som av dramatiska orsaker faktiskt fått vävas två gånger. Detta på grund av att hela kyrkan brann ner.

Fyra generationer kvinnor och deras konst, och där Kerstin Bränngård faktiskt firar sin 100-årsdag i helgen. Ta chansen och upplev otroligt detaljrika broderier, skirt vackra knypplingsarbeten med sakralt tema, sprakande färgstarkt vävda triptyker och härligt fria tolkningar av änglar i glas.

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 6 gillar detta