en kvinnlig kock står bakom en matdisk med kantiner fyllda av mat, samiska vimplar hänger ovanför henne

Den samiska matambassadören Ann Sparrock bjöd på rena och traditionella samiska smaker när den samiska nationaldagen firades i restaurang Kajutan på Östersunds sjukhus. Foto: Sara Rönnberg

Matambassadören bjöd på rena smaker

Det var helsamisk meny i restaurang Kajutan på Östersunds sjukhus när den samiska nationaldagen firades den 6 februari.

– Jätteroligt och inspirerande! säger samiska matambassadören Ann Sparrock om att få bjuda på maten som ligger henne varmt om hjärtat.

en svart tavla med handskriven meny på. på tavlan står: 6/2 firar vi samernas nationaldag, renskavsgryta 90 kronor, renköttsoppa med klimp 76 kronor, allt kött kommer från jämtland/härjedalen och rätterna är tillagade av gästande kockar

Gästkockarna från Torsta med Ann Sparrock i spetsen hade komponerat och tillagat den samiska menyn.

"Det var den godaste och mest välbalanserade köttsoppa jag ätit – lysande!"

"Tack för maten, det var fantastiskt gott!"

Superlativen vill inte sluta regna från mätta och belåtna matgäster när de passerar Ann Sparrock som till slut fått tid att sätta sig ner ett par minuter.

Sedan lunchen öppnade för dagen i restaurang Kajutan har det varit en konstant och strid ström av gäster som slevat upp renskav och renköttsoppa på tallrikarna. I matkön blandas modesta blå och vita vårduniformer med koltar i färgerna blått, rött, grönt och gult, med gnistrande detaljer i tenn och silver.

Ann Sparrock är sedan årsskiftet samisk matambassadör för offentlig gastronomi i Jämtland och Härjedalen.

– Det innebär att jag ska inspirera personal i de offentliga köken, i skolor, förskolor, på äldreboenden och sjukhus, att laga samisk mat. Det sitter så mycket i maten – traditioner och känsla, säger hon.

Hur har det varit att få bjuda på nationaldagslunch här i dag?

– Jätteroligt, det har varit inspirerande! Det är riktigt trevlig personal i köket.

På menyn, komponerad av Ann Sparrock, står renskav, bijremebarkoe, med lingondressing och renköttsoppa, bearkoejoptse – båda rätterna lagade på lokalt kött från regionen – och gaahko-bröd. Maten har Ann valt ut dels utifrån samisk tradition, dels utifrån de enkla smakerna.

– Jag vill att det ska vara enkelt och traditionellt och jag vill plocka fram smaken på renköttet, få rena smaker, man ska känna att det är renkött. En del som inte är vana att laga ren vill krydda bort smaken. Jag vill göra tvärtom, förklarar hon.

en samisk kvinna klädd i kolt tittar in i kamerna. i bakgrunden sitter flera personer iklädda samiska kläder och äter mat.

Kristin Jonsson, undersköterska i Region Jämtland Härjedalen, firar nationaldagen med renköttsoppa följt av föreläsning och konsert. "Det blir en bra dag", säger hon.

"Kul att det samiska får synas"

Bland lunchgästerna har bland andra Kristin Jonsson, undersköterska på centraloperation på Östrsunds sjukhus, ätit av Ann Sparrocks köttsoppa.

– Jättegott! Så kul att det samiska får synas både här och överallt på stan nu, säger hon.

Kristin Jonsson är själv same och klädd i mörkblå kolt dagen till ära. Nationaldagen brukar hon fira varje år, men lite mer stillsamt som hon beskriver det.

– Vi har som tradition hemma att barnen tar med sig något till skolan, ibland har jag bakat bröd eller så. I morse stod jag och stekte souvas som de tog med sig, säger hon.

Hur firar du vidare i dag?

– Jag ska lyssna på en föreläsning på Mittuniversitetet och ikväll ska jag på konsert i Gamla kyrkan, det blir jojk från hela Saepmi. Det blir en bra dag!

en kvinna klädd i röd klänning och blå sjal håller tal inför en publik som sitter ner och äter lunch

"Visst har det hänt mycket på 100 år men samtidigt är geografin och frågorna desamma. Frågor om samernas rättigheter och förutsättningar i renbetesland är fortfarande aktuella. Även om världen aldrig varit så global som nu så har nog inte engagemanget från samerna varit större än nu," sade regionrådet Ann-Mari Johansson (S) när hon nationaldagstalade i Kajutan.

Text & Foto: Sara Rönnberg

0 av 0 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se