En kvinna, Ellen Hyttsten, står intill en målning av en kvinna. Båda blickar upp i fjärran.

Ellen Hyttsten intill Maria Wrangels olja på duk "Rödhårig flicka"

Önskeutställning med personliga val

- Det är fantastiskt på vilket sätt medlemmarna i Jämtlands Läns Konstförening visat sitt engagemang i både val av konstverk och de skriftliga motiveringar de bifogat till sina val! Det säger Christina G. Wistman, biträdande museichef och konstansvarig vid Jamtli.

I helgen invigdes Önskeutställningen på Jamtlis Konsthylla. Det är föreningens medlemmar som ur Jamtlis digra samlingar helt fritt fått välja ut var sin favorit som man gärna ville se representerad på utställningen. Medlemmarna har i högst personliga texter också motiverat sina respektive val. Resultatet har blivit en underbar blandning av konstnärliga uttryck, toppat med läsvärda och i många fall rent gripande personliga motiveringar.

- Det är faktiskt nästan som en dröm för oss att samlingen ska få den här betydelsen i människors liv, understryker Christina G. Wistman.

- Jag har i rollen som ordförande för konstföreningen under flera års tid verkligen önskat mig att vi skulle kunna få visa i alla fall en bråkdel av den fina samlingen som finns här, och nu blev det verklighet, konstaterar Ellen Hyttsten.

En kvinna, Christina G. Wistman, står bredvid ett konstverk och tittar halvt mot kameran

Christina G. Wistman

Spännande konstmöten

Det är en brokig samling verk som möter besökarna. Här och var hänger såklart ett klassiskt och vida omtyckt konstverk på väggen, men det är också många överraskningar i konstform som dyker upp. Samlingen som totalt består av drygt 3000 verk har en inneboende bredd i sig. Här återfinns lokala konstnärers verk, men även konstverk från övriga Sverige och från utlandet. Alla tänkbara materialkategorier finns representerade. Den röda tråden i samlingen är att Jämtlands Läns Konstförening funnits med från början. Totalt visas 49 konstverk under Önskeutställningen.

- Vi har försökt hänga konsten i utställningen på ett sådant sätt att det ska uppstå konstmöten på vägen, berättar Ellen Hyttsten och fortsätter;

- Det blir ju svårare att kombinera konsten, men samtidigt har vi tyckt att det blivit ett härligt resultat!

Vy över en del av konstutställningen där man ser flera tavlor hänga i vackert dagsljus

Text & Foto: Lena Manneby

1 av 1 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se