Förstora bilden

Tillträdande regiondirektör Hans Svensson. Foto: Eget

Hans Svensson blir ny regiondirektör

Hans Svensson, i dag sjukhusdirektör för Angereds Närsjukhus, blir ny regiondirektör för Region Jämtland Härjedalen. Hans Svensson har en omfattande erfarenhet från landstingsvärlden och tillträder som regiondirektör 1 september. 

Hans Svensson har en bakgrund som verksamhetschef för såväl ambulansvård, akutsjukvård och medicinsk service och nu senast som direktör för närsjukhuset i Angered i Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) är mycket nöjd över rekryteringen:
- Hans Svensson har omfattande kunskaper inom hälso- och sjukvård och han har ledaregenskaper som gör honom lämpad att ta sig an uppdraget i Region Jämtland Härjedalen. Han är också omvittnat engagerad i sitt arbetet, han söker lösningar för nya arbetsformer och får medarbetarna att komma med lösningar, det är väldigt värdefullt. Han är engagerad i vård och service till patienterna, bra på att samverka och tydligt resultatinriktad.
- Hans Svensson är dessutom en omtyckt person och jag har förstått att han hela tiden haft goda relationer med såväl patienter som personal och politiker.

Hans Svensson själv ser fram emot att börja jobbet som regiondirektör i Jämtland Härjedalen 1 september:
- Det ska verkligen bli spännande att leda en organisation som spänner över så mycket – allt från kultur och regional utveckling till hälso- och sjukvård.

Hans Svensson är utbildad sjuksköterska och jobbade inom akutvården under 20 år innan han övergick till den administrativa banan:
- Jag brinner verkligen för utvecklingen av vård. Sjukvården måste bli mer tillgänglig för våra medborgare utanför sjukhusen och där har ju Region Jämtland Härjedalen börjat väldigt bra, inte minst med de akutrum som nu invigs i Härjedalen.
- Samtidigt måste utvecklingen av vården gå hand i hand med medarbetarnas känsla av trygghet – det kan upplevas som en stor förändring att införa exempelvis digitalisering och därför måste vi hela tiden jobba parallellt med både utveckling och upplevelse av trygghet.

En annan stor utmaning är ekonomin:
- Jag har erfarenhet av att arbeta i organisationer som haft dålig ekonomi och har tillsammans med chefer och medarbetare lyckats vända negativa trender. Men det här är naturligtvis en stor utmaning och det krävs tydligt ledarskap i den frågan.

Hans Svensson är 54 år gammal, han har familj - fru, tre vuxna barn och tre katter - och han har ett stort friluftsintresse. Han kommer att flytta till Östersund i samband med sitt tillträde.

För ytterligare information:
Ann-Marie Johansson, regionstyrelsens ordförande, 070-311 45 30
Hans Svensson, tillträdande regiondirektör, 072-336 64 65

Text: Gun Råberg Kjellerstrand