Borsta tänderna läskigt länge i halloween

För att hjälpa föräldrar med tandborstningen på yngre barn lanserade Folktandvården Sverige 2018 appen Rocka munnen. I Rocka munnen guidas barnen genom en två minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband. Lagom till Halloween har appen uppdaterats och bandets scen har förvandlats till en spöklik plats.

Halloween är tillsammans med påsken och julen Sveriges största godishelger. I snitt äter vi i Sverige per person nästan femton kilo choklad och godis om året. Konsumtionen av choklad och godis har ökat ända sedan 60-talet. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Därför har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en ruskig uppdatering lagom till Halloween.

– Det är det man gör i vardagen, goda kostvanor och daglig tandborstning med fluortandkräm, som håller tänderna friska. Men för många föräldrar är det kämpigt att genomföra den dagliga rutinen med sina barn. Enligt en undersökning som Folktandvården Sverige beställt från Kantar Sifo anser 40 procent av föräldrarna med barn mellan två och fem år att tandborstningen handlar om tjat och bråk. Rocka munnen kan för dessa föräldrar vara ett verktyg som de kan testa för att få in goda vanor kring tandborstningen, säger Anneli Holm, tf. områdeschef Folktandvården, Region Jämtland Härjedalen.

WHO:s mål är att 80 procent av sexåringarna i Europa ska vara kariesfria 2020. 2019 var 76,9 procent av Sveriges sexåringar kariesfria och 79,4 procent av Jämtland Härjedalens sexåringar. För att nå WHO:s mål arbetar Folktandvården i Jämtland Härjedalen med ett utökat samarbete med barnhälsovården.

– Syftet är att hitta barn med risk för karies i mjölktänderna tidigt, redan vid 18 månaders ålder. Eftersom goda tandvårdssvanor grundläggs i förskoleåldern indikerar karies i mjölktänderna en sämre prognos för munhälsa senare i barn-och ungdomsåren. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt identifiera dessa riskgrupper. Barn med karies i mjölktänderna eller med risk för det kommer att kallas till Folktandvården för stöd och information. Genom samverkan med mödra- och barnhälsovården ökar möjligheten att tidigt identifiera barn med kariesrisk, säger Anneli Holm, tf. områdeschef Folktandvården, Region Jämtland Härjedalen.

Utöver marknadsföring av appen Rocka munnen och att tidigt identifiera riskgrupper informerar Folktandvården i Jämtland Härjedalen också alla femteklassare i länet om vikten av god munhälsa.

Kontakt

Anneli Holm, tf. områdeschef Folktandvården, 0730-77 31 07