Ellastbilar börjar rulla på vägar i Jämtland och Härjedalen

Framtiden är elektrisk, det tror flera av företagen i Jämtlands län som nu storsatsar. Advali AB i Brunflo arbetar med fordonstester och har byggt länets första lastbilsladdare.

– Jag är stolt över att vi får möjlighet att testköra framtidens lastbilar, säger VD Torbjörn Bäckström.

En tillräcklig laddinfrastruktur blir en viktig fråga för att företag ska våga investera i tunga elfordon. För att göra det möjligt att bygga upp laddning för lastbilar har regeringen fattat beslut om ett statligt stöd på 550 miljoner för att påskynda utvecklingen. Finansieringen blir på 100 procent till aktörer som vill gå samman för att bygga upp en regional infrastruktur med strategiskt placerade publika laddstationer.

Projekt Förnybart i tanken som drivs av Region Jämtland Härjedalen och Biofuel Region har anlitat WSP för att ta fram ett underlag inför de elektrifieringspiloter som väntar. Förslaget är bygga länets tre första laddpunkter i Östersund, Sveg och Bräcke. Något som Regionala utvecklingsnämndens ordförande Elise Ryder Wikén tycker är en bra utgångspunkt för fortsatt dialog:

– Jag tror att det är bra att ta det i etapper så man inte greppar för stort område, det är bättre att komma i gång på ett antal platser först och med bra geografisk spridning, säger hon.

Elise Ryder Wikén tror att lastbilselektrifieringen är rätt väg att gå:

– Alla frågor är inte lösta, men jag har stor tilltro till teknikutvecklingen, säger hon.

Den 14 mars blir ett avstamp för arbetet med elektrifieringspiloter i Jämtlands län. På förmiddagen klockan 9:00 bjuder Miljö- och klimatrådet in till digitalt informationsmöte och på eftermiddagen klockan 13:00 bjuder projekt Förnybart i tanken och Advali AB in till studiebesök i Brunflo.

Torbjörn Bäckström hoppas att ett studiebesök får fler att bygga lastbilsladdare:

– Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och vill köpa laddning till våra fordon av de som bygger nästa lastbilsladdare i länet, säger Torbjörn Bäckström.

För mer information:

Elise Ryder Wikén, regionala utvecklingsnämndens ordförande
070-649 64 04 eller elise.wiken@regionjh.se

Torbjörn Bäckström, VD Advali AB,
063-685 00 31 eller torbjorn.backstrom@advali.se

Elisabeth Wickzell, projektledare för Förnybart i tanken,
073-712 50 78 eller elisabeth.wickzell@regionjh.se

En person med axellångt mörkt hår och svart jacka står på en trottoar och tittar in i kameran. I bakgrunden syns en röd lastbil med släp som ska korsa vägen bakom personen.

Elise Ryder Wikén, regionala utvecklingsnämndens ordförande.

Logotyperna för projektet Förnybart i tanken, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen Västernorrland och Biofuel Region.

Text: Elisabeth Wickzell.