Flygtrafiken mellan Arlanda och Frösön är säkrad i ytterligare ett halvår

Regeringen beslutade 10 december att ytterligare förlänga den temporära allmänna trafikplikten för ett antal flyglinjer, bland annat mellan Åre Östersund Airport och Arlanda. Förlängningen gäller från den 1 januari till den 30 juni 2021.

Regeringen gör det här för att säkra flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Finns det ingen eller väldigt liten kommersiell trafik på linjerna ska Trafikverket köpa in den.

– Det här känns jättebra. Framför allt när vi vet att det är så få som flyger nu under pandemin att flygbolagen inte klarar sig ekonomiskt utan stöd från staten, säger Elise Ryder Wikén (M), ordförande, regionala utvecklingsnämnden.

Trafikplikt på svenska flygplatser är grunden för att skapa tillgänglighet i områden med avsaknad av kommersiella förutsättningar för trafik. Det är tillgänglighetsaspekten som ligger till grund för när staten bedömer vilka som ska beröras av trafikplikt med flyg.

Stödet handlar inte bara om att upprätthålla persontrafiken, utan även andra typer av transporter, till exempel sjukvårdstransporter.

– Vi är glada att staten tagit beslutet att ge Trafikverket i uppdrag att upphandla trafik även för det kommande halvåret, säger Elise Ryder Wikén (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

För mer information

Elise Ryder Wikén (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, 070-649 64 04