Fokusvecka psykisk hälsa: "Alla kan drabbas”

Alla kan göra något för att bidra till en bättre psykisk hälsa. Region Jämtland Härjedalen arrangerar tillsammans med länets kommuner och frivilliga organisationer en fokusvecka om Psykisk hälsa den 4–10 oktober. Syftet med veckan är att visa på bredden av vad som kan göras för att förhindra psykisk ohälsa. Men även visa goda exempel kring aktiviteter som görs för att stärka den psykiska hälsan.

Temat för veckan är ”Antistigma och goda exempel”.

– Programmet för veckan har ett brett utbud med både föreläsningar och prova-på-aktiviteter och belyser både den egna upplevelsen av psykisk ohälsa och varför det är viktigt att prata om hur vi mår. Vi behöver kroka arm med alla delar av samhället för att få till en långsiktig förändring, och börja tidigt med förebyggande insatser, berättar Malin Emmesjö, projektledare Antistigmaprojektet på Folkhälsoenheten Region Jämtland Härjedalen.

Stress, depression och ångest tillhör de stora folksjukdomarna i Sverige och ligger bakom drygt 40 procent av alla sjukskrivningar. Den psykiska ohälsan ökar mest av alla diagnoser i länet.

– Vi är alla beroende av att den psykiska hälsan är bra och psykisk ohälsa finns i alla åldrar och samhällsklasser. Alla kan drabbas och det är viktigt att information sprids om hur vi kan behålla och förbättra vår psykiska hälsa. Det görs många bra insatser i vårt län och denna vecka har vi samlat ett antal av dem, säger Anders Vikström Aloandersson, suicidpreventiv resurs, Region Jämtland Härjedalen.

Veckan riktar sig till personal, chefer, politiker och brukar-/anhörigföreningar och alla medborgare som vill lära sig mer om detta ämne. Aktiviteter kommer att ske både via webben och ute hos aktörer och samtliga arrangemang under veckan är gratis.

För mer information:
Anders Vikström Aloandersson, 070-366 27 61
Malin Emmesjö, 073-822 76 91

www.regionjh.se/fokusveckapsykiskhalsa

Text: Anna Swanson Daniesson