Första vaccindoserna mot covid-19 har delats ut i länet

På förmiddagen den 27 december har de första vaccindoserna mot covid-19 delats ut i Region Jämtland Härjedalen. De ca 200 doserna har fördelats ut på särskilda boenden i Östersund med omnejd enligt den prioritetsordning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Det var den 21 december som EU-kommissionen godkände Pfizer/BioNTechs vaccin och den 26 december ankom de första doserna till länet. I takt med att leveranserna utökas kommer fler och fler att kunna erbjudas vaccin. Målet i nuläget är att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin senast under första halvåret 2021. Att ta vaccinet är frivilligt men det kan skydda från att få sjukdomen samt minska risken för att smitta andra.

– Det är goda nyheter att vaccinationerna är igång. Dagens insatser har gått väldigt bra och vi planerar intensivt för det omfattande arbetet framöver, säger Cornelia Orhagen Brusmark som är vaccinationssamordnare i Region Jämtland Härjedalen.

Att det har gått snabbt att ta fram vaccin beror bland annat på att forskare från många länder har samarbetat, men också på att det har satsats stora resurser på att snabbt kunna ta fram vaccin. De vaccin mot covid-19 som godkänns har genomgått samma noggranna säkerhetskontroller som andra vacciner.

Vem som får vaccin först styrs av nationella prioriteringar. De som löper störst risk att bli allvarligt sjuka erbjuds vaccinet först. Det går alltså inte att boka tid eller ställa sig i någon kö för vaccinering nu. Varken för allmänheten eller för personer i riskgrupper eller på andra särskilda boenden.

Det är dock viktigt att fortsätta följa de allmänna råden, även när allt fler blir vaccinerade.

– Beroende på vilket vaccin som används behövs olika antal doser för ett bra skydd. För det vaccin vi använder i nuläget behövs två doser som ska tas med ca tre veckors mellanrum. Det tar ungefär en vecka efter sista dosen innan kroppen har bildat de antikroppar som ger skydd mot sjukdomen, och därför är det viktigt att fortsätta följa rekommendationerna, säger Cornelia Orhagen Brusmark.

Alla invånare i Jämtlands län kommer att få veta när, var och hur vaccination mot covid-19 ska ske. Vi kan dock inte ge någon detaljerad information i dagsläget eftersom det är oklart när och hur mycket vaccin som finns tillgängligt. Information kommer att ske via annonser i dagspress, regionens hemsida och via 1177.se.

Läs mer om vaccin mot covid-19 på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Text: Sara Nilsson