Fyra av fem som läser gymnasiala yrkesutbildningar får jobb

En undersökning som Region Jämtland Härjedalen gjorde hösten 2019 visar att 84 procent, eller fyra av fem, av de som läst gymnasiala yrkesutbildningarna har fått jobb efter sina studier. Majoriteten av studenterna är också väldigt nöjda med sin utbildning. Av de som fått arbete efter studierna anser 72 procent att utbildningen haft en stor betydelse för deras anställning.

Det finns ett Lärcentrum i varje kommun i Jämtlands län för de som vill slutföra sin gymnasieutbildning, lära sig ett nytt yrke, studera grundläggande svenska eller bara läsa för att få fler möjligheter. Efterfrågan, inte minst i spåren av Covid-19, är stor och för att kunna möta efterfrågan och vara en viktig del av kompetensförsörjningen och utbildningen i Jämtland Härjedalen rustar nu länets alla Lärcentrum för ökad tillgänglighet och tydligare information.

– Under augusti och september i år har antalet ansökningar till gymnasiala kurser på kommunal vuxenutbildning fördubblats jämfört med samma period i fjol. Men den allra största ökningen ser vi på andelen som studerar via distans och använder Campus Åre Lärcentrum som sin studiemiljö. Vanligtvis har vi cirka två nya studenter på distans per månad men under september registrerades tjugo nya studenter, säger Karin Högberg, studie- och yrkesvägledare vid Lärcentrum i Åre kommun.

För att möte den digitala efterfrågan lanserar Lärcentrum Jämtland Härjedalen en ny hemsida måndag den 23 november. Lärcentrum Jämtland Härjedalen har också uppdaterat och moderniserat sin grafiska profil och kommer att byta ut alla sina fasadskyltar på måndag 23 november.

– I en tid när den mesta informationen hämtas digitalt och merparten av kontakten med studie- och yrkesvägledare, lärare och studiekompisar sker online är det viktigare än någonsin med en tydlig hemsida. Vi har också tagit fram en ny och enhetlig logotyp för alla Lärcentrum i länet, säger Magnus Åkerblad, utbildningsledare vid Lärcentrum Östersund.

Pressinbjudan

Media är välkommen att närvara vid skyltbytesceremonin måndag 23 november. Skyltbytesceremonin sker på alla länets Lärcentrum. Det finns då möjlighet att intervjua rektor, studie- och yrkesvägledare och studenter. Tidpunkt för intervju och fototillfälle kan bestämmas med berört Lärcentrum. Kontakta i så fall Mattias Jaktlund (se nedan) under fredag 20 november för att bestämma tid och plats.

För mer information

Mattias Jaktlund, samordnare Lärcentrum, Region Jämtland Härjedalen, 073-844 57 20