Gåva till Region Jämtland Härjedalens medarbetare efter sommaren

För att uppmärksamma medarbetarnas goda arbete under coronapandemin beslutade regionstyrelsen idag att anställda efter sommaren ska få en gåva i form av ett presentkort på 2 000 kr.

Regeringen har beslutat om en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivare till ett värde på 2 000 kronor per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Beslutet gäller för gåvor som lämnas från 1 januari till och med 31 december 2021.

– Jag är oerhört stolt över våra medarbetare, som under en ytterst ovanlig situation gjort ett fantastiskt arbete. Det känns självklart att ta det här beslutet och att utnyttja den möjlighet vi nu har att få ge något tillbaka i form av en uppmuntrande gest till våra medarbetare, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand.

Arbetsgivaren får göra avdrag för utgiften för gåvorna som en personalkostnad. För att reglerna om skattefrihet ska gälla måste gåvan ges till samtliga anställda eller till en större grupp av anställda. I Region Jämtland Härjedalen kommer gåvan delas ut till alla som har en tillsvidareanställning den 1 september 2021 och inkluderar även sjukskrivna och föräldralediga medarbetare. Även timavlönade vikarier som varit anställda under hela perioden januari-augusti och i genomsnitt arbetat 40% omfattas av gåvan.

– Pandemin har inte bara inneburit ökade krav och nya sätt att arbeta på för våra medarbetare utan även slagit hårt mot vårt regionala näringsliv. Från politikens sida är det också viktigt att gåvan ska kunna användas på olika platser i regionen och att vi på så sätt kan vara med och stötta näringslivet, säger Eva Hellstrand.

Utifrån antalet månadsanställda per 1 maj 2021 beräknas kostnaden för gåvan landa på cirka 8,3 miljoner kronor. Finansiering sker genom det generella statsbidraget.

För mer information:
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Hans Svensson, regiondirektör, 076-837 31 74

Text: Sara Nilsson