Höstens mammografi i Gäddede flyttas

Rosa vagnen, den mobila mammografimottagningen som besöker olika orter i Jämtland Härjedalen, skulle egentligen vara i Gäddede under hösten 2023. Men det ställs in på grund av en planerad renovering och uppdatering av den tekniska utrustningen i vagnen. De cirka 170 personer som berörs erbjuds i stället tid för mammografi i främst Strömsund eller annars i Östersund.

– Rosa vagnen ska vara i Strömsund från vecka 44. De berörda i Gäddede kommer att få en kallelse med erbjudande om tid i Strömsund då, alltså en tid någon gång under den veckan. Om det inte passar så är det möjligt att boka om till en tid längre fram, eftersom vagnen är kvar i Strömsund till i början av januari 2024. Det går också att boka tid hos mammografimottagningen i Östersund, om det känns lämpligare, säger Johan Wahlström, enhetschef på röntgenavdelningen där mammografiverksamheten ingår, och lägger till:

– Vi ber om överseende med att det här innebär längre resväg, men underhållet är helt enkelt nödvändigt för att vagnen ska fortsätta att fungera. Genom att informera i god tid hoppas vi att de som berörs ändå ska ha möjlighet att planera in ett lämpligt tillfälle att få sin mammografiundersökning gjord.

Det finns en bestämd turordning för när vagnen ska vara på olika orter i länet. Renoveringen medför en viss förskjutning i det schemat, och bedömningen är att beslutet om att inte flytta vagnen till Gäddede är bästa alternativet för att minimera förskjutningen så mycket som möjligt.

– Det krävs mycket logistik för att placera vagnen på en ort. Det tar ungefär en vecka att förbereda vagnen inför transporten och att göra den redo för mottagningsverksamhet när den har kommit fram. Och utöver det tillkommer sedan tiden för att genomföra undersökningarna, förklarar Johan Wahlström.

För ytterligare information:
Johan Wahlström, enhetschef på röntgenavdelningen vid Östersunds sjukhus
063-15 36 94 eller 073-076 02 18.

Information om hur mammografi går till finns på 1177.se/mammografi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fakta om Rosa vagnen

Rosa vagnen är en fullt utrustad mobil mammografimottagning.

Vagnen åker runt till nio orter i Jämtland Härjedalen utifrån ett förbestämt schema, och ställs då upp vid ortens hälsocentral. Orterna är Bräcke, Hammarstrand, Föllinge, Gäddede, Strömsund, Hede, Sveg, Svenstavik, och Järpen. Varje ort besöks vart annat år.

När rosa vagnen inte är ute i länet är den uppställd på Tysta vägen vid Östersunds sjukhus. Inne på Östersunds sjukhus finns även den ordinarie mammografimottagningen.

På sin kallelse ser personen om besöket är inbokat i vagnen eller på mammografimottagningen på Östersunds sjukhus.

En stor vagn med rosa väggar och texten Mammografi på väg står uppställd på en parkering utanför Östersunds sjukhus. Framför vagnen står några personbilar parkerade.

Foto: Sara Rönnberg.

Text: Linda Henriksson