Nytt ambassadörsnätverk för Jämtland Härjedalen

För några veckor sedan sjösattes idén om ett länsomfattande ambassadörsnätverk för Jämtland Härjedalen. Tillsammans ska vi skapa och utveckla nätverket för platsmarknadsföring, inflyttning och integration av inflyttade. Idén och initiativet kommer från ett omfattande arbete med systematiskt kompetensattraktion som region Jämtland Härjedalen gjort, tillsammans med länets alla kommuner, privata och ideella aktörer, inom projektet En attraktiv region.

– Här i länet finns en imponerande skara fantastiska eldsjälar och ambassadörer, människor som välkomnar och inkluderar nyinflyttade, som bjuder på smultronställen och delar vackra bilder från vårt län, säger Sara Larsson, projektledare för En attraktiv region.

– Genom det här arbetet hoppas vi kunna uppmuntra och lyfta länets ambassadörer och samtidigt inspirera fler att bidra till att göra länet till en ännu mer attraktiv plats att bo och verka på, fortsätter Sara.

Arbetet med att starta upp ambassadörsnätverket inleddes vid årsskiftet, konsulter på Gomorron Östersund och Fjällbyrån har upphandlats av Region Jämtland Härjedalen, och ansvarar för att driva processen. De har sedan dess arbetat intensivt för att skapa grunden och lansera nätverket. Nu har de första anmälningarna kommit in.

– Anmälan till nätverket öppnade upp härom veckan och vi är väldigt optimistiska, det är verkligen inspirerande att få jobba med utveckling av det här länet som vi älskar så mycket. Det blir ännu bättre nu när vi kan se vilket engagemang det finns runt om från norr till söder och väst till öst, säger Maria Svensson Wiklander som är projektledare för arbetet från Gomorron Östersund.

Uppdraget innefattar även att skapa och sprida kunskap och inspiration till länets ambassadörer. Därför kommer alla ambassadörer bjudas in till ett antal digitala och fysiska träffar under året. En digital ambassadörsutbildning har också tagits fram, som nu är live. Alla som anmäler sig till ambassadörsnätverket bjuds in att gå kursen som innefattar intressant kunskap om länet men också korta föreläsningar med några av Sveriges mest framstående föreläsare inom platsutveckling och värdskap.

– Utbildningen består av korta lättsamma filmer som man enkelt kan nå från dator eller mobil. Vi hoppas kunna inspirera och engagera fler att bidra till länets samlade ambassadörsskap. Vi har också inlett planeringen av de fysiska träffarna och den första kommer bli i Hede den 14 juni. Det säger Jenny Ståhl från Fjällbyrån som har sitt kontor i Klövsjö.

Ambassadörsskap är något som flera svenska län, destinationer och kommuner har arbetat aktivt med genom åren. I detta fall har det varit viktigt att hitta inspiration från omvärlden och samtidigt skapa något unikt utifrån länets lokala förutsättningar och behov.

– Jag upplever att Jämtar och Härjedalingar är stoltare än genomsnittet över sin plats och vi hoppas nu att många vill vara med i nätverket och engagera sig för att göra vår plats ännu bättre. Utgångspunkten är att vi har både behov och plats för fler invånare i länet, säger Sara Larsson, Region Jämtland Härjedalen.

Frågor & svar om ambassadörsnätverket:

Vem är ambassadör?
Om du brinner för lokal utveckling och vill att länet ska fortsätta utvecklas på ett hållbart sätt är du sannolikt en perfekt ambassadör. Om du känner att du vill få inspiration kring värdskap och ambassadörsskap och träffa andra likasinnade är du varmt välkommen att anmäla dig.

Vad gör du som ambassadör?
Det finns ingen ambassadör som är den andra lik. Ett ambassadörsskap är lika viktigt oavsett om du välkomnar en nyinflyttad granne, pratar gott om din plats under en middag i en annan stad eller om du sprider ditt budskap på sociala medier.
Under tiden du är en del av nätverket kommer du få information om vad som händer runt om i Jämtland skickat till dig. Du väljer själv vad du vill göra med det.

Ställs det krav på länets ambassadörer?
Det sker ingen uttagning eller rekrytering utan alla som vill får vara med. När du väl är med hoppas vi att du ska vilja ta del av nyheter, delta i träffar och gå den digitala ambassadörsutbildningen som är framtagen. Men allt är frivilligt.

Läs mer och anmäl dig till nätverket här:

https://tasteget.nu/ambassador

Fyra personer ler och tittar in i kameran. Bakom dem syns utsikt från ett fjäll och till höger ett hus med snötäckta väggar. Förstora bilden

Från vänster: Marcus Ståhl, Johan Ranbrandt, Jenny Ståhl och Maria Svensson Wiklander. Johan och Maria från Gomorron Östersund samt Marcus och Jenny från Fjällbyrån har fått i uppdrag att starta upp ambassadörsnätverket. Foto: Fjällbyrån.

Text: En attraktiv region.