Primärvården anpassar verksamheten

Från och med imorgon måndag, 16 mars, kommer hälsocentralerna i Region Jämtland Härjedalen till viss del ändra sina arbetssätt. Det här är vad som gäller för dig som patient:

  • Börja alltid med att gå in på 1177.se och läs den senaste informationen och rekommendationerna om covid-19.
  • Dörrarna till hälsocentralerna kommer att vara stängda vilket innebär att du inte kan gå in. Det kommer att finnas information utanför hälsocentralen eller värdar utanför som hälsar dig välkommen och ställer några frågor kring din hälsa och eventuella symptom. Detta är för att vi vill vara säkra på att de patienter som kommer till oss inte riskerar att få eller sprida någon smitta. Det är en trygghet för alla.
  • Om du har behov av att besöka lättakuter eller öppna mottagningar måste du ringa till din hälsocentral. Alla telefontider kommer att utökas till minst kl. 8-17. Vi försöker hantera samtalen så snabbt och effektivt det går, men ber dig ha viss förståelse för att det kan ta lite tid.
  • Om du har en bokad tid på din hälsocentral och känner dig helt frisk från förkylningssymptom så är du välkommen som vanligt. Du kommer då att bli insläppt på hälsocentralen.
  • Det kan vara så att vi måste avboka vissa inbokade patienter, men i så fall kommer du att bli uppringd och få besked om detta.
  • Även grupper, till exempel föräldragrupper, fortsätter som vanligt så länge du känner dig helt frisk.

Detta gäller tills vidare och kan komma att ändras. Om du behöver sjukvårdsrådgivning kan du ringa 1177. Även där kan det vara svårt att komma fram på grund av hög belastning. Vid misstanke om livshotande tillstånd ska du alltid ringa 112.

Text: Sara Nilsson