Regionen går från förstärkningsläge till stabsläge

Region Jämtland Härjedalen har beslutat att från och med idag den 28 juni lämna förstärkningsläget och gå ner till stabsläge som är den lägsta den lägsta nivån i krishanteringssystemet.

Förstärkningsläget har varit aktiverat sedan den 23 november 2020, men i och med att pandemins effekter på verksamheten har minskat har beslut fattats om att sänka beredskapen en nivå. De utmaningar som sommaren för med sig för verksamheten gör dock att ett normalläge inte är aktuellt.

– Ett stabsläge innebär inte på något sätt är ett normalläge. Den särskilda sjukvårdsledningen kommer att vara fortsatt aktiverad och vi kommer inte bara att följa händelseutvecklingen noga utan även kunna vidta nödvändiga åtgärder om läget skulle ändras, säger regiondirektör Hans Svensson.

Fakta: Socialstyrelsens definitioner av beredskapslägen

Stabsläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Text: Sara Nilsson