Region Jämtland Härjedalen installerar destruktionsanläggning för lustgas

Med hjälp av klimatinvesteringsstödet Klimatklivet kommer Region Jämtland Härjedalen investera i teknik för lustgasdestruktion och på så sätt minska utsläppen av växthusgasen lustgas, NO2, på Östersund sjukhus.

Lustgas är en lättare form av narkosmedel med smärtstillande egenskaper som främst används vid förlossningar på Östersunds sjukhus. Fördelarna är att gasen snabbt går ur kroppen och inte påverkar barnet. Däremot har lustgas 300 gånger större påverkan på klimatet än koldioxid.

Sedan tidigare använder förlossningsavdelningen masker för distribuering av lustgas vilket innebär att den lustgas som de födande kvinnorna andas in inte läcker tillbaka ut i rummet. Det har gynnat arbetsmiljön, men den insamlade lustgasen har sedan släppts utan rening. Med den nya anläggningen kommer lustgasen i stället ledas via ett särskilt ventilationssystem och omvandlas till syre och kväve, det vill säga vanlig luft. Likande destruktionsanläggningar har sedan tidigare installerats på flertalet sjukhus runtom i Sverige.

– Detta är en efterlängtad och befogad investering. Förlossningsvården och liknande verksamheter står för stora utsläpp av växthusgasen lustgas och i och med detta räknar vi med att kunna reducera lustgasutsläppen från förlossningsavdelningen med minst 82%, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand.

Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet har beviljat stöd för att täcka halva kostnaden och installationen beräknas vara klar under hösten 2022.

För mer information:
Eva Hellstrand (C), Regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Ida Leidermark, Miljöstrateg, 063-14 76 78

Text: Sara Nilsson