Starkt ekonomiskt resultat för 2021

I det preliminära årsbokslutet visar Region Jämtland Härjedalen upp ett starkt ekonomiskt resultat för år 2021. Resultatet efter finansiella poster landar på närmare 361 miljoner kronor.

Även under 2021 har pandemin haft en omfattande påverkan på ekonomin och verksamheten. Det starka resultatet för 2021 beror främst på tillfälliga statsbidrag som mött de ökade kostnaderna för covidvård, testning och vaccination. Även kollektivtrafiken har haft stora utmaningar under året. Skatteintäkterna har ökat och därmed haft en positiv effekt på resultatet.

– Skatteintäkterna har ökat eftersom länet haft en befolkningsökning, något som vi verkligen välkomnar. Annars har statsbidrag varit avgörande för det resultat vi har uppnått. Vi kommer även fortsättningsvis att behöva vidta åtgärder för att få ekonomin i balans och våra långsiktiga demografiska utmaningar med ökade välfärdsbehov och brist på arbetskraft kvarstår, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand.

Andra bidragande orsaker till det starka resultatet är en hög finansiell avkastning på placeringar, lägre efterfrågan av vissa verksamheter kombinerat med låga räntor på skulder och en lägre investeringstakt än normalt.

– Av underskottet på nästan 1,5 miljarder kronor återstår efter 2021 års resultat cirka 115 miljoner kronor av balanskravsunderskottet och endast 40 miljoner kronor för att det egna kapitalet återigen ska bli positivt. Regionen har fortfarande ett negativt eget kapital men kommer under innevarande år kunna vända och börja bygga upp ett eget kapital. Det är av stor vikt för framtida satsningar, menar Eva Hellstrand.

Pandemin har i hög utsträckning påverkat verksamheten under 2021 där fokus har varit att erbjuda vaccination till alla invånare, provtagning och smittspårning samt vård till de patienter som behövt.

– Det är såklart positivt att vi har klarat ett i övrigt väldigt tufft år bra rent ekonomiskt, men det innebär inte att det är löst på längre sikt. Det har däremot gett oss bättre förutsättningar att hantera framtida utmaningar och investeringar, säger Eva Hellstrand, och avslutar;

– Våra medarbetare har verkligen gett allt för att vi ska kunna möta invånarnas behov även under pandemin. Även om vi nu hoppas på att pandemin börjar klinga av så ser vi att konsekvenserna kommer påverka oss under flera år framöver.

För mer information:
Eva Hellstrand (C), Regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Jennie Eriksson, Ekonomidirektör, 063-14 72 25

Text: Sara Nilsson