Trafikverket och SJ lovar att biljettbokningen ska kunna öppna tidigare

Under fredagen träffade Region Jämtland Härjedalen Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och SJ:s verkställande direktör Monica Lingegård för att diskutera problematiken med att biljettbokningen för tågresor öppnat så sent i höst. Detta skapar stora bekymmer, inte minst för länets destinationer, då det ofta krävs en tidig bokning för att säkra boende under högsäsong och då behöver man också veta att man har resan klar.

När SJ:s öppnar sin biljettbokning hänger ihop med när Trafikverket släpper sin tågplan, det vill säga hur trafiken på spåren ska se ut. Trafikverket kunde under mötet berätta att de håller på att införa ett nytt IT-system för trafikplaneringen. Det har pågått en intrimning av det nya trafikplaneringssystemet under hösten som har påverkat när tågplanen har kunnat släppas och SJ haft möjlighet att öppna biljettbokningen.

Vid mötet lovade dock Trafikverket att problemen med det nya systemet är övergående och att målet är att komma tillbaka till 18 veckors framförhållning för trafikplanen inom inte allt för lång tid.

– Vi hade ett bra och konstruktivt möte. Besöksnäringen är oerhört viktig för Jämtland Härjedalen men det är viktigt att biljettbokningen är öppen i god tid. Besökare till våra destinationer behöver kunna boka sin tågresa upp till ett år i förväg under både sommar och vinter – något som SJ tror kommer att gå att lösa, säger regionala utvecklingsnämndens ordförande Elise Ryder Wikén.

Under mötet framkom också att SJ har för avsikt att alla tåg till Jämtland kommer att vara snabbtåg inom 3 - 4 år. En mycket glädjande nyhet menar Magnus Aspegren som är regional utvecklingsdirektör;

– Snabba tåg är mycket viktigt för att vi ska få så effektiva resor som möjligt så att vi kan nå målet om 4 timmar mellan Östersund och Stockholm. Det gynnar inte bara besöksnäringen utan även våra invånare.

För mer information kontakta:
Elise Ryder Wikén (M) ordförande regionala utvecklingsnämnden, 070-649 64 04
Berit Eriksson, regional utvecklingsstrateg infrastruktur, 070-378 00 73

Text: Berit Eriksson / Sara Nilsson