Fem personer sitter tillsammans på en bänk inne på JamtliFörstora bilden

Arrangörsgruppen för Konstens Vecka 2022

Konstens vecka – en kraftsamling för konsten

- Vi är bäst i Sverige på att arrangera Konstens vecka! Vi samarbetar med alla som på något sätt arbetar för och med konst, det tycker jag är så fint här hos oss att det är så många som är inblandade, säger Karin Kvam som är konstkonsulent på Region Jämtland Härjedalen.

Nu är det dags igen. Konstens vecka arrangeras i år mellan den 1 – 9 oktober. I ryggen finns Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, som i år valt bort att ha ett särskilt tema för veckan. Man understryker i stället vikten av en manifestation för konsten och kulturen.

Ellen Hyttsten, ordförande i Sveriges Konstföreningar Jämtland Härjedalen berättar att ett huvudsyfte med arrangemanget är att öka intresset för konst och kultur över huvud taget i vårt land.

- Det sätt som vi arbetar på är litet unikt i landet. Vi samarbetar vitt och brett med regionen, Jamtli, kommunerna, bygdegårdar och konstföreningar länet över, vilket också gör att det finns någonting att upptäcka i hela länet i år. Härjedalen undantaget, eftersom det där är Fjällmuséet som brukar delta. Där pågår dock en trädgårdsutställning just i år. Annars är alla kommuner med, och det tycker vi är så roligt.

Invigning med spännande konstvandring i staden

Hela veckan invigs på Östersunds bibliotek, där Anna Söderbäck ny områdeschef för Kultur och Bildning i regionen ska invigningstala. Den hugade kan därefter haka på den konstvandring som Gunilla Nilsson Edler kommer att leda.

- Jag har genomfört konstvandringar i tio år tid ungefär, och den här gången utgår vi så klart från Östersunds bibliotek direkt efter invigningen. Men min underrubrik denna gång är – Har ni sett de nya fasadmålningarna? Det har ju hänt en hel del på vissa av stadens fasader nämligen. Konstverk finns både i litet format på uppfräschade elskåp, och i storformat till exempel vid Mårtens Torg och på en tidigare anonym, grå och nedpissad vägg. Nämligen väggen under rampen när man kör upp till parkeringen vid Mittpunkten.

Grand final i glittrande diadem?

- Jamtli är ju en av arrangörerna, men där händer det litet lagom mycket. Med en förhoppning om att man även ska bege sig ut och uppleva Konstens vecka i hela länet, berättar Sofia Pettersson som är konstpedagog på Jamtli.

Visningar av Nationalmuseum Jamtlis senaste utställning blir det iaf, och även föredrag i Rentzhogsalen, där Sofia Pettersson berättar närmare om några utvalda konstverk ur Nationalmuseums utställning. Även själva finalkvällen går av stapeln på Jamtli. Då blir det en presentation om en kommande minnesutställning på Jamtli av Kåre Henrikssons konstnärskap. Det blir även en skapande happening i Konstateljén, där du själv får tillverka ett bärbart konstverk. Kanske en tjusig hatt eller ett glittrigt och personligt diadem?

Konstens vecka erbjuder ett fullspäckat program, och som konstintresserad får man mer än fullt upp – men på ett odelat positivt sätt.

Länk till programmet

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta