Magnus Aspegren blir ny regional utvecklingsdirektör

Magnus Aspegren blir ny regional utvecklingsdirektör i Region Jämtland Härjedalen. Han tillträder tjänsten den 1 juli 2022, och lämnar då sin nuvarande tjänst som VD för Riksteatern.

En person ler in i kameran

Magnus Aspegren.

Tidigare har Magnus varit VD för Folkoperan i Stockholm, konstnärlig ledare och VD för Norrlandsoperan i Umeå samt rektor för Operahögskolan i Stockholm.

Anders Byström, tillförordnad regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen, säger om rekryteringen:

– Det har varit stort intresse för tjänsten och många kompetenta kandidater. Regional utveckling har stor spännvidd, från bland annat kulturverksamhet och folkbildning till kollektivtrafik, kompetensförsörjning och näringslivsutveckling. Och jag är övertygad om att Magnus, med sin gedigna kunskap och sitt dokumenterat goda, inkluderande, ledarskap, kan föra det regionala utvecklingsarbetet i riktning mot vår målbild om en nytänkande och hållbar region att leva, verka och utvecklas i. En viktig del i det är att skapa utvecklingskraft.

Det är ett uppdrag som Magnus Aspegren ser fram emot att axla:

– Med mig har jag lång erfarenhet från kulturområdet, och ser just kultur som ett viktigt fundament i en bredare samhällsutveckling. Både genom det pågående samtalet och i ett långsiktigt demokratiskt perspektiv. Begreppet kultur i sig är ju väldigt brett, från folkbildning, biblioteksverksamhet och scenkonst som tillsammans med idrott, föreningsliv och andra sammanhang för människor samman. Utan att mötas och samtala kan vi inte uppnå utveckling och ett bra liv. Genom Riksteaterns arbete vill vi bidra till ett samhälle där alla får delta utifrån sina förutsättningar. Samma drivkraft tar jag så klart med mig i mitt kommande arbete.

– Det pågår en transformation från ett konsumerande samhälle till ett med mer fokus på upplevelser och livsmiljö. I det har Jämtland Härjedalen som region stora möjligheter. Det görs många spännande satsningar, och det finns en relativt ny regional utvecklingsstrategi att förvalta. Jag är tacksam över att få förtroendet att leda det arbetet framöver, och gläder mig till att få träffa medarbetare, entreprenörer och andra aktörer.

– Jag trivs redan mycket bra i Jämtland Härjedalen. Jag har familjemedlemmar och släkt där. Tillsammans med min fru, som är född i Bispgården, äger jag ett hus i Hammarstrand. Där spenderar jag, och vill spendera allt mer, tid året om.

För mer information, kontakta press- och PR-ansvariga hos Region Jämtland Härjedalen respektive Riksteatern Länk till annan webbplats..

Text: Linda Henriksson.
Foto: Sören Vilks/Riksteatern.

4 av 6 gillar detta