Regionen laddar för nya eldrivna tjänstebilar

Med sikte på att bli en fossilfri region satsar nu Region Jämtland Härjedalen på att hela tjänstebilsflottan ska bli eldriven.

Sedan 1 april har Region Jämtland Härjedalen ett nytt avtal för tjänstebilar som innebär att enbart laddbara bilar, elbilar och laddhybrider är möjliga att välja som tjänstebilar inom verksamheten.

– Vi vill minska koldioxidutsläppen från våra tjänsteresor. Vi har ett antal bilar som kör ganska många mil runtom i regionen varje år, då gjorde vi ett val att de ska vara laddbara och gå helt eller delvis på el, säger Jimmy Anjevall, projektledare för Energikontoret i Region Jämtland Härjedalen.

I dag finns runt 90 tjänstebilar i regionens olika verksamheter som alla har olika behov och krav. I det nya avtalet finns fyra olika laddbara bilmodeller att välja mellan.

Det nya tjänstebilsavtalet beräknas ge besparingar på såväl kortare som längre sikt. Inför att avtalet tecknades gjordes en jämförelse med den vanligaste tjänstebilen som regionen haft i det tidigare avtalet – motsvarande storlek i det nya avtalet är enligt Jimmy Anjevall billigare.

– Så det finns en ekonomisk förtjänst i det också, säger han.

en man står i dörröppningen till en vit bilFörstora bilden

Jimmy Anjevall, projektledare vid Energikontoret, under evenemanget då personal och allmänhet fick chans att provköra de nya elbilsmodellerna som ingår i regionens nya tjänstebilsavtal. Foto: Sara Rönnberg

Full koll på om bilarna behövs

De nya eldrivna tjänstebilarna kommer utrustade med en elektronisk körjournal, något som ska effektivisera användandet – och ge svar på om bilarna vissa gånger kanske inte ens behövs.

– Det är för att vi ska få en bättre överblick över hur bilarna körs på ett år, hur långt och var. Med det som underlag kan vi ta ett bättre beslut om en verksamhet behöver bil överhuvudtaget, eller om det kanske är billigare att de hyr en bil, säger Jimmy Anjevall.

I samband med att elbilsavtalet blivit klart satsar regionen samtidigt på att bygga ut laddningsmöjligheterna. I parkeringshuset vid Östersunds sjukhus finns sex parkeringsplatser med laddningsboxar reserverade för laddbara tjänstebilar – och runtom i regionen kommer fler laddningsstationer att byggas ut där Region Jämtland Härjedalen har verksamhet, vid till exempel hälsocentraler.

– Det är en jätteviktig del av det här jobbet och en viktig del av tryggheten för de som kör. När jag kommer till Kälarne ska jag kunna ladda där och tvärtom, när de från Kälarne kommer hit till Östersund så kan de ladda här, säger Jimmy Anjevall.

Text, Foto & Film: Sara Rönnberg

Bättre förutsättningar för elbilar Jämtland Härjedalen

  • Region Jämtland Härjedalen har tecknat ett avtal som gör att endast laddbara bilar, elbilar och laddhybrider är möjliga att välja som tjänstebilar inom verksamheten.
  • Antalet laddbara bilar inom Region Jämtland Härjedalen har hittills i år ökat med 300 procent.
  • Regionen har påbörjat utbyggnad av laddstationer i anslutning till verksamheterna runtom i länet.
  • Infrastrukturen för laddning av elbilar i länet blir överlag bättre och bättre.
  • Skattesystemet för bilar ändras den 1 juli, bland annat med en höjd supermiljöbilsbonus.

Källa: Energikontoret Region Jämtland Härjedalen

1 av 1 gillar detta