Köra elbil i tjänsten - så funkar det

Så bokar du en elbil i bilpoolen

Elbilar och andra resurser (t.ex. lokaler och elcyklar) i Outlook bokas via kalenderfunktionen där man först skapar ett möte via knappen "Ny avtalad tid" eller dubbelklickar på en tidpunkt i kalendern. Då öppnas ett nytt fönster för mötesbokning där du lägger till deltagare via knappen "Bjud in deltagare" eller väljer "Schemaläggningsassistenten". Då blir knappen "Plats"... synlig och via den väljer du vilken elbil du önskar boka.

Fem av bilpoolens laddbara bilar står i Jämtkraftgaraget. Nyckel hämtas i receptionen vid hus 2.

Östersund.Bil.CupraLeonSP.TCP03P.Laddhybrid
Östersund.Bil.CupraLeonSP.ZJN028.Laddhybrid
Östersund.Bil.VWID3.PCJ74E.El
Östersund.Bil.VWID3.RSF56N.EL
Östersund.Bil.VWID3.WMG20K.EL

En av bilpoolens laddbara bilar står i Göviken. Nyckeln hämtar du vid receptionen i Göviken. Öppettider helgfria vardagar 7:45 - 15:30

Östersund.Bil.ToyotaRav4.GDB83U. Laddhybrid

När du skickat iväg din bokning får du ett mail. Om bilen inte är tillgänglig nekas din begäran och detta står i mailet. Läs igenom på denna sida i förväg så du har lite koll innan du ska åka iväg.

Så kör du elbilen

I detta filmklipp visar Moa och Jimmy hur du startar och kör elbilen.

Kontrollera om laddsladd sitter i och koppla ur den innan du sätter dig i bilen, bilen måste vara upplåst för att du ska kunna ta ut laddsladden. Om bilen laddats med en lös kabel (den gula) tar du med den i bilen så du har möjlighet att ladda när du kommer fram. En sak som är speciellt med elbilen är att den är tyst. När du startar bilen plingar det till och displayen lyser upp. När du ser att det står ”ready” går det bra att köra.

Så långt kan du köra på en laddning

Räckvidden på elbilarna är ca 30 till 40 mil beroende på årstid och körstil. På displayen syns en mätare som tickar ner, den visar hur mycket det finns kvar i batteriet. På displayen syns också vilken sträcka det kvarvarande batteriet beräknas räcka till, denna beräkning kan ändras under färden eftersom den påverkas av både temperaturen ute och hur du kör.

Så laddar du elbilen

I dessa filmklipp visar och förklarar Fredrik och Linnea hur det fungerar med laddning av Elbilen. Både vid våra egna laddstationer och om du ska använda en snabbladdare. Vid laddning på Regionens egna laddare måste du aktivera dem med en RFID-tagg som sitter på nyckeln till varje elbil.

Ladda i regionens laddstationer

Ladda när du stannar

Det smidiga med Elbilar är att de kan laddas när man stannar, så du behöver oftast inte stanna extra för att ladda. Regionen har egna laddstationer vid ett flertal av våra olika verksamheter. Du kan se var dessa laddstationer finns på kartan nedan.

Det finns två olika laddsladdar till bilen. Den ena har två special-kontakter, en som passar i bilen och en som passar i en laddstation anpassad för laddbara bilar. Den andra har en ”vanlig” stickkontakt, den ska ses som en reservdunk och används bara om det andra alternativet inte fungerar. När du kopplar in laddsladden är det viktigt att du kontrollerar att laddningen startar. Lås sedan bilen så att laddsladden låses fast.

Om du behöver ladda på vägen

Behovet att ladda på vägen kan uppstå om du har kört långt och behöver ladda på för att köra vidare. Du kan då stanna till vid en snabbladdare och ladda på batteriet samtidigt som du tar en paus från körningen.

Snabbladda i publika laddstationer


Via A better route planner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du planera din resa. Du ser ladd-möjligheter längs vägen och kan ange förhållanden som temperaturen och annan väderinformation som kan påverka räckvidden.

På snabbladdaren finns en kontakt som du pluggar in i bilen, en extra lucka kan behöva öppnas vid bilens ladduttag. Hur länge du behöver ladda beror på hur mycket energi som är kvar i batteriet och hur långt du har kvar till dit du ska (och kan ladda när du kommit fram). Plugga in laddsladden i bilen, aktivera laddningen och kontrollera att bilen laddas.

I denna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se publika laddstationer. Vissa är snabbladdare med en effekt upp till 50 kW och andra har en lägre effekt. Det är därför bra att du planerar din resa i förväg så att du får den effekt du förväntar dig när du behöver stanna och ladda upp batteriet längs vägen.

I länet finns det snabbladdare från några olika operatörer och i regel tas en avgift ut vid laddning. I Regionens bilar finns det laddkort för laddare från MER (tidigare Bee och Clever). Då aktiveras laddningen när du blippar kortet vid laddstationen.

Laddkarta för MER Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra operatörer kan ha andra lösningar som att du får ladda ner en app eller liknande. Då betalappar inte går att ladda ner i tjänstetelefonen, kan du få göra ett utlägg för tankningen.

Övrig praktiskt information

Parkering

Bilarna har sin individuella parkeringsplats och ska alltid parkeras där. Du får använda parkeringsplatsen till din egen privata bil under tiden du är borta med tjänstebilen.

Uppvärmning av kupén

Bilen har en inbyggd funktion för att förvärma batteriet och kupén. Denna är förinställd till att under kalla dagar förvärma bilen till klockan 08.00.

El-bilen och miljön

Du kan läsa mer om Elfordon, laddfordon och laddning på energimyndighetens webbplats och även se filmer de tagit fram för att veta sanningen bakom myter om elbilar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..