Nyhetsarkiv


 • Läkartidningen och Dagens Medicin


  Visste du att biblioteket prenumererar på Läkartidningen och Dagens Medicin?

  Det gör vi! Båda två finns i biblioteket för läsning här. Senaste numret står i tidsskriftssnurran vid fönstret som vetter ut mot kulverten. Tidigare nummer finns i bokhyllan bredvid. Kom och läs!


 • Medicinska biblioteket stängt 16/5


  Torsdag 16/5 kommer biblioteket att vara stängt. Öppet som vanligt igen 17/5.
  Biblioteket kommer vara stängt under torsdagen. Mejla dina frågor till medicinskabiblioteket@regionjh.se så svarar vi på dem så snart vi kan! Har du böcker att hämta? Vi kan alltid skicka böckerna med internposten, skicka ett mejl till oss så löser vi det. Det går såklart också fint att återlämna böcker genom att skicka de med internposten till oss.


 • Sökhjälp eller sökuppdrag?


  Vi på Medicinska biblioteket kan hjälpa dig med informationssökning, antingen om du vill träffa en bibliotekarie och att vi söker tillsammans, eller om du vill få en lista med artiklar levererad till dig.
  Skicka ett mejl till oss på medicinskabiblioteket@regionjh.se så kan vi diskutera vad som blir bäst för dig och komma fram till ett upplägg. Vi har tyvärr inte möjlighet att genomföra systematiska översikter just nu, men hjälper gärna till med mindre omfattande sökuppdrag.


 • Obemannat 29/4 till 3/5


  Från och med den 29/4 till och med den 3/5 kommer biblioteket att vara obemannat och ingen bibliotekarie kommer att finnas på plats.
  Det går fortsatt fint att låna och lämna böcker. Skicka in dina frågor och artikelbeställningar som vanligt så återkommer vi så snabbt som möjligt efter den 3/5. Om du återlämnar böcker mellan den 29/4 och 3/5 kommer de inte försvinna från ditt konto förens veckan efter. Och kom ihåg att du alltid kommer in i biblioteket dygnet runt med ditt SITHS-kort. • Stängt under påsk


  Från 28/3 till och med 1/4 är Medicinska biblioteket stängt.

  Du har tillgång till bibliotekets lokaler dygnet runt alla dagar i veckan med ditt SITHS-kort men biblioteket är obemannat 28/3 - 1/4.
  • Är du registrerad som låntagare kan du låna böcker som vanligt i självutlånsdatorn.
  • Det går inte att få böcker med internpost mellan 28/3 - 1/4.
  • För att lämna tillbaka böcker - du lägger dem i bokskåpet som vanligt. Lånen avregistreras när personal är på plats igen den 2 april. Om du lämnat tillbaka böcker men får påminnelser eller krav innan det datumet kan du bortse från dem.
  • Det går att skicka beställningar på vetenskapliga artiklar till oss men dessa kommer inte att kunna behandlas förrän från och med 2 april.
   Vi önskar er en trevlig tid och vi ses snart igen. • Nyhet om Primal Pictures


  Från och med årskiftet har inte regionen tillgång till Primal Pictures längre.
  Från 2024-01-01 har inte region Jämtland Härjedalen längre tillgång till Primal Pictures. Vid frågor kring detta kontakta Forskning och Utvecklings enhetschef Pelle Håkansson.


 • Medicinska biblioteket är stängt 22/12 till och med 7/1.


  Medicinska biblioteket har stängt 22/12 - 7/1 Du har tillgång till biblioteket dygnet runt alla dagar i veckan med ditt SITHS-kort .
  • Biblioteket är obemannat men är du registrerad som låntagare kan du låna böcker som vanligt i självutlånsdatorn.
  • Det går inte att reservera böcker i katalogen, men däremot låna som vanligt på plats.
  • Det går inte att få böcker med internpost mellan 22/12 - 7/1.
  • För att lämna tillbaka böcker - du lägger dem i bokskåpet som vanligt och det står även en blå tunna vid skåpet som du kan lägga böcker i om skåpet är fullt. Lånen avregistreras när personal är på plats igen 8 januari. Om du lämnat tillbaka böcker men får påminnelser eller krav innan det datumet kan du bortse från dem.
  • Det går att skicka beställningar på vetenskapliga artiklar till oss men dessa kommer inte att kunna behandlas förrän från och med 8 januari.
  • Kaffeautomaten och diskmaskinen är avstängda.
  Vi önskar er en trevlig ledighet och ett fint nytt år.Med vänlig hälsning,Medicinska biblioteket


 • Biblioteket är öppet men bemanningen är reducerad på grund av sjukskrivning.


  Personal finns på plats måndag, tisdagar och onsdagar kl. 10-15 Lunchstängt kl.12-13
   Har du SITHS-kort kan du komma in på biblioteket dygnet runt och som registrerad låntagare då låna böcker i vår självutlåningsdator.
  Du kan registrera dig här: Registrera ett nytt konto › Medicinska biblioteket RJH katalog (bibkat.se) Länk till annan webbplats.
  Är du forskare eller student och kopplad mot ett universitet och i behov av artiklar, kurslitteratur eller informationssökning kan du kontakta universitetets bibliotek och be om hjälp där.Med vänlig hälsning,Medicinska biblioteket


 • Läsa artiklar i PubMed? Kolla efter PMC!


  PubMed har en egen databas där de samlar ett urval vetenskapliga artiklar som är öppna för alla att läsa.

  När du som regionanställd eller student på Läkarprogrammet vill söka och läsa artiklar i PubMed ska du använda länken via bibliotekets hemsida - du hittar den på startsidan under meny Gå direkt till: eller via fliken E-resurser.Du ska använda den länken för att kunna se "knappen" med regionens logga och texten Get Full Text till höger om abstract. När du klickar på den knappen undersöker PubMed om du har tillgång till artiklar via bibliotekets prenumerationer eller så kommer du till en sida med ett beställningsformulär. Det formuläret fyller du i och skickar till biblioteket så beställer vi artikeln till dig, kostnadsfritt.MEN om det finns en till knapp med text FREE Full text PMC så betyder det att artikeln finns att läsa direkt i PubMeds artikeldatabas! Du kan använda den i stället för regionknappen.


 • När och hur använder jag OpenAthens?


  OpenAthens är ett program som fungerar som en "grindvakt" mellan bibliotekets e-resurser och dig som användare, när du inte sitter på regionens intranät.
  Med ett OpenAthens-konto har du tillgång till allt du normalt sett har tillgång till när du sitter på jobbet även när du sitter utanför regionens intranät.Du kan registrera ett OpenAthens-konto via fliken Fjärråtkomst med OpenAthens här på hemsidan. Du får då ett användarnamn och ett lösenord.OpenAthens-kontot är inget konto du kan spara material i, utan är bara till för att "släppa in dig." När du klickar på länkar i e-resurser får du upp en sida som ber dig ange ditt OpenAthens-användarnamn och lösenord - det kan se lite olika ut, antingen är det en sida med regionens logga på eller med texten Sign in with an OpenAthens-account. När du har loggat in med ditt användarnamn och lösenord kommer OpenAthens att ligga i bakgrunden och fortsätta "godkänna" dig tills du är klar med att använda en e-resurs. Du behöver inte logga ut ur OpenAthens, programmet stängs automatiskt.
  Att logga in med OpenAthens ser olika ut i olika e-resurser:
  • UpToDate
   • Du behöver inte ett OpenAthens-konto alls för UpToDate.
    Det räcker med att du sitter på regionens nät och använder länken på bibliotekets hemsida och registrerar ett konto direkt i UpToDate.
    Sedan loggar du bara in med det kontot på webbsidan eller i appen (ladda ner från App Store eller Google Play), oavsett vilket nät du använder.
  • BrowZine
   • Webbsida - klicka på länken till BrowZine via bibliotekets hemsida.
    Du kommer till BrowZine och kan söka efter tidskrifter.
    När du klickar på en artikel du vill läsa i en tidskrift kommer du få upp en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account. På den här sidan ska du fylla i ditt OpenAthens-användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan läsa artikeln.
    Ett konto i BrowZine är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
   • Appen - ladda ner BrowZine som app i App Store eller Google Play.
    När du öppnar appen kan du få fram en lista på olika institutioner som har Browzine, sök fram Region Jämtland Härjedalen i listan Choose a library .
    Nu kommer du till en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account . Här loggar du in med ditt OpenAthens- användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan använda appen.
    Ett konto i BrowZine är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
  • CINAHL+, PsychINFO, EBSCO e-books
   • När du klickar på någon av länkarna till databaserna CINAHL+, PsychINFO eller EBSCO e-books via bibliotekets hemsida kommer du direkt till en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account .
    Här loggar du in med ditt OpenAthens- användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan läsa artiklar och e-böcker.
    Ett konto i CINAHL+, PsychINFO eller EBSCO e-books är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
  • ClinicalKey
  • PubMed
   • Du använder länken till PubMed på bibliotekets hemsida och kan söka artiklar som vanligt. När du öppnar ett abstract finns en liten knapp med regionens logga på, till höger om abstractet. Klickar du på knappen kommer du till en sida med regionens logga eller med texten Sign in with an OpenAthens-account . Här loggar du in med ditt OpenAthens- användarnamn och lösenord. Då släpps du in genom "grinden" och kan läsa artiklar.
    Ett konto i PubMed är inte det samma som ett OpenAthens-konto.
   Har du frågor eller vill ha hjälp med att registrera konton, hör av dig till medicinskabiblioteket@regionjh.se