Sanna forskar om webbaserad träning för äldre och personer med intellektuella funktions-nedsättningar
– Jag har redan sett att min forskning har lett till ökad fysisk aktivitet och implementering. Till exempel har den webbaserade träningen implementerats i Östersunds kommuns LSS-boenden, där den både sker på boenden och även på deras mötesplats. Det är några som tränat samma program i fyra år och vill bara fortsätta, vilket är magiskt att se.

Sanna Fjällström
Sanna Fjellström är en tidigare “säsongare” som undervisat skidåkning på tre kontinenter och levt med vinter och i pjäxor året runt under flera år. Hon sadlade sedan om till fysioterapeut och blev tidigt intresserad av forskning och folkhälsa. Nu bor hon med sin familj utanför Undersåker i en Bullerbyliknande miljö med vänner.
– Att ha fjället som bakgård möjliggör rörelse i den bästa formen både för mig och mina barn, konstaterar hon.
Springa, klättra och matlagning
Sanna Fjellström är född och uppvuxen i Norrtälje, men med föräldrar från norr har semestrarna oftast tillbringats i skidbacken eller på fjället i någon form, vilket har lett till ett stort intresse för friluftsliv. Springa, klättra och skidåkning är några av hennes främsta intressen.
– Jag vårdar också min surdeg med omsorg, och älskar att laga mat till vänner, slår hon fast.
Ställde ofta frågan varför
När hon läste till fysioterapeut i Umeå kunde man ansöka till något som hette forskaraspirantprogrammet. Så redan tidigt lockades hon av att vilja vara med och förstå hur man kommer fram till vetenskapliga resultat.
– Jag ställde ofta frågan "varför" och nöjde mig aldrig om jag inte kunde få ett svar. Jag hamnade i en otrolig forskargrupp inom livsmedicin på Umeå universitet där jag blev väldigt inspirerad, och fortfarande har en av forskarna därifrån som min bihandledare i mitt doktorandprojekt.
Brinner för allas lika rätt till jämlik hälsa och vård
Fysisk aktivitet är något som Sanna Fjellström brinner för, samt allas lika rätt till jämlik hälsa och vård. Både äldre personer och personer med intellektuell funktionsnedsättning, IF, är två målgrupper som är betydligt mindre fysiskt aktiva än övriga befolkningen. Eftersom forskningen så tydligt visar hur vår hälsa kan förbättras med fysisk aktivitet är det av största vikt att hitta strategier för att främja detta för de målgrupper som behöver det mest.
– När jag nu haft en kombinerad tjänst på Folkhälsoenheten och på Mittuniversitetet och jobbar med folkhälsofrågor, där ett av målen är att minska hälsogapen i samhället, har det varit otroligt spännande att kunna kombinera detta. Att implementera forskningen i verkligheten och ofta sitta på två stolar, som folkhälsosamordnare och som forskare, har varit mycket givande, slår Sanna Fjellström fast.
Den webbaserade träningen har redan implementerats
Hon har redan sett att hennes forskning lett till ökad fysisk aktivitet och implementering. Till exempel har den webbaserade träningen implementerats i Östersunds kommuns LSS-boenden, där det både sker på boendena och även på deras mötesplats.
– Det är några som tränat samma program i fyra år och vill bara fortsätta, vilket är magiskt att se. Den digitala transformationen går väldigt fort, men fortfarande är det sårbara grupper som prioriteras sist, säger Sanna Fjellström och fortsätter;
– Innan vi testade webbaserad träning för personer med intellektuell funktionsnedsättning hade det inte utvärderats över huvud taget. Nu har fler och fler studier gjorts inom detta område, vilket är mycket positivt!
Gott forskningsklimat
– Min upplevelse är att det är ett gott forskningsklimat i regionen och jag tror att mycket handlar om att många kombinerar sin forskning med praktiskt arbete. Det är något jag också hoppas kunna fortsätta med. Att se hur forskningen kan bidra på riktigt, och inte stanna i en labbmiljö. Implementeringsforskning, det brinner jag verkligen för, konstaterar hon.
Tålamod och strategier – bra vid forskning
Sanna Fjellström menar att tålamod är en bra egenskap att ha, samt strategier för att hantera motgångar. Hon tror att de flesta håller med henne om att forskning är en berg- och dalbana, och att man möts av många utmaningar längs vägen.
– Men det är också det som är det roliga, att ta sig runt utmaningarna och hitta lösningar för att nå fram till målet, säger hon.
Forskning ska vara roligt
En bra handledare är A och O. Att hitta en forskargrupp eller någon förebild att kunna luta sig mot och bli inspirerad av gör väldigt mycket. Samt att området ligger i ens intresse såklart.
– Annars tycker jag inte att man ska fundera så mycket. Det är bara att köra, det går ju alltid att byta bana om det inte skulle passa. Forskning ska vara roligt. Jag har haft en fantastisk resa, och ser tillbaka på min tid som doktorand som en superfin period. Där handledare, intresse och lyhördhet har varit några av mina ledord, rundar hon av.
Sanna Fjellström disputerar den 9:e maj kl.09.00 i sal O212 Kunskapens väg 8 i Östersund med sin avhandling; Empowering Physical Activity through eHealth: Web-Based Exercise for Older Adults and People with Intellectual Disabilities
Länk till avhandling; Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
INTERVJU: Lena Manneby FOTO: Fredrik Edling
Sidinformation
- Publicerad:
- 2 maj, 2025
- Senast uppdaterad:
- 2 maj, 2025