Samuel forskar om ojämlikheternas vägar till infektionssjukdomar hos barn
Samuel Videholm är ST-läkare på barnkliniken i Östersund och forskar även på våra yngre och hur risken att drabbas av infektionssjukdomar under barndomen skiljer sig mellan sociala grupper. Barn i Sverige till föräldrar med låg utbildningsnivå och låg inkomst har en ökad risk att drabbas av både vanliga och allvarliga infektioner.
– Jag hoppas att min forskning kan ge en ökad förståelse för hur ojämlikheter leder till att infektionssjukdomar uppstår, och därmed vilka åtgärder som kan minska dem.
– Jag började forska av nyfikenhet, jag ville ta reda på om det var något för mig. Sedan hade jag turen att träffa Sven Arne Silfverdal som var väldigt inspirerande. Han blev senare blev min handledare.
Hjälpa dem som har det sämst ställt
Hans forskning handlar alltså om ojämlikheter i hälsa med fokus på infektioner under tidiga barndomen.
– Jag tycker att ojämlikheter i hälsa, alltså hur strukturella faktorer leder till skillnader i hälsa mellan olika sociala grupper, är ett viktigt ämne då dessa skillnader leder till sjukdom som skulle kunna förhindras. Jag anser också att det rent moraliskt är viktigt att vi försöker hjälpa dem som har det sämst ställt, slår Samuel Videholm fast.
Forskningsklimatet är gott
Samuel Videholm upplever forskningsklimatet i regionen som gott. Han har fått anslag av FOU-enheten och känner stöd från sin närmaste chef.
– För mig är en stor fördel är att man få förkovra sig i ett ämne. En annan är att forskning är väldigt kreativt om än inom givna ramar. Sedan finns det så klar mindre roliga moment och att ha gott tålamod ska inte underskattas, säger Samuel Videholm, och fortsätter;
– Att forska är fantastiskt men det kräver rätt förutsättningar. Inte minst bör man hitta en handledare som man går bra ihop med.
Fyra registerbaserade observationsstudier
Syftet med Samuel Videholms avhandling är att studera sambandet mellan sociala faktorer och risken att barn drabbas av infektionssjukdomar, samt att studera hur ett eventuellt samband förmedlas av hälsorelaterade beteenden.
Hans avhandling består av fyra registerbaserade observationsstudier. Studierna använder information från medicinska födelseregistret, dödsorsaksregistret, patientregistret, longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier, registret över totalbefolkningen och barnhälsovårdsregistret i Uppsala.
Utbildningsnivå, övervikt, rökning och amning spelar roll
Samuel Videholm fann att låg utbildningsnivå hos modern och låg disponibel familjeinkomst ökade risken för infektionssjukdomar. Han fann även att dessa två faktorer interagerade med varandra; det fanns inget samband mellan disponibel familjeinkomst och infektionssjukdomar hos barn till högutbildade mammor.
Vidare fann han att övervikt under graviditeten ökade risken för infektionssjukdomar hos barn med 5 procent och att obesitas under graviditeten ökade risken för infektionssjukdomar hos barn med 18 procent. Han såg även att rökning under graviditeten ökade risken för nedre luftvägsinfektioner med 29 procent.
Helamning upp till fyra månaders ålder minskade risken för infektioner under de första två åren, samt amning minskade risken för luftvägsinfektioner mellan två och fem års ålder.
Han såg även att övervikt/obesitas under graviditeten, rökning under graviditeten samt ingen eller kortvarig helamning förmedlade ungefär halva sambandet mellan mors utbildningsnivå och infektionssjukdomar hos barnen. Detta berodde till stor del på skillnader i amning mellan barn till låg- och högutbildade mammor.
Sammanfattningsvis fann Samuel Videholm att ojämlikheter i infektionssjukdomar under barndomen till stora delar förmedlas av hälsorelaterade beteenden. Dessa ojämlikheter bör därför kunna minskas genom insatser som stöttar amning och motverkar övervikt/obesitas samt rökning.
Samuel Videholm disputerar med sin avhandling med titeln; PATHWAYS OF INEQUALITIES IN PAEDIATRIC INFECTIOUS DISEASES - Evidence from register-based cohort studies in Sweden i Hörsalen Snäckan på Östersunds sjukhus den 9 maj klockan 13–16. Den svenska titeln lyder; Ojämlikheternas vägar till infektionssjukdomar hos barn.
Läs avhandlingen i sin helhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
INTERVJU: Lena Manneby FOTO: Lena Manneby
Sidinformation
- Publicerad:
- 5 maj, 2025
- Senast uppdaterad:
- 5 maj, 2025