
Allergi
På barnmottagningen arbetar vi med allergiska reaktioner som påverkar livet och kräver någon form av insats. Vi tar hand om alla med bestående födoämnesallergier och de som har mer uttalat allergi mot pollen och pälsdjur. På mottagningen för specifik immunterapi (hyposensibilisering) ges behandling för att bota allergi. På provokationsmottagningen tar vi under trygga förhållanden reda på grad av allergisk reaktion på födoämnen eller om man utvecklat tolerans.
Matallergi
Vid misstanke om att ett barn har en födoämnesallergi ska man vända sig till sin Hälsocentral. De kan hjälpa till med att göra en första bedömning.
Vid fortsatt misstanke om att barnet har en födoämnesallergi skickas remiss till Barnmottagningen på Östersunds sjukhus för utredning och råd om behandling. På Barnmottagningen får barnet först träffa en läkare som bedömer barnets symtom och vilka undersökningar som behöver göras för att ta reda på om barnet har en födoämnesallergi. Många gånger räcker det med ett samtal för att läkaren ska kunna göra en bedömning men ibland behöver man komplettera med blodprover eller provokation. En provokation innebär att man får äta födoämnet som man misstänker ger reaktion igen, antingen hemma eller på sjukhus.
På Barnmottagningen arbetar också dietister som träffar barn med födoämnesallergi och ger råd om kosten. Det är viktigt att barn med födoämnesallergi precis som alla andra barn får i sig den näring de behöver och känner sig trygg med maten.
Vill du läsa mer om olika typer av födoämnesallergi:
Mjölk- och äggallergi
Mjölk- och äggallergi växer ofta bort innan barnet börjar skolan. I samråd med läkaren bestäms när det är dags att prova mjölk eller ägg igen för att se om födoämnesallergin har vuxit bort. Det görs oftast en gång varje halvår hos barn under 2 års ålder och därefter 1 gång per år. Vi följer då ett s.k. återintroduktionsschema där födoämnet introducerat successivt i kosten under ett par veckors tid.
Återintroduktionsscheman:
- Återintroduktion av mjölk efter utläkt komjölksallergi
Länk till annan webbplats.
- Återintroduktion efter äggfri kost
Länk till annan webbplats.
- Återintroduktion av jordnöt/hemprovokation
Länk till annan webbplats.
Kostintyg
Vid födoämnesallergi behövs intyg av läkare på Barn- och ungdomsmedicin på Östersunds sjukhus för att få specialkost på förskola/skola. Intyget för födoämnesallergi är giltigt i 1,5 år om inte annat anges.
Pälsdjursallergi
Pälsdjursallergi ger ofta besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Du kan också få andningsbesvär eller hosta. Vid regelbunden exponering för pälsdjur kan man få kroniska luftvägsbesvär. Det finns inga allergivänliga pälsdjur då de allergiframkallande ämnena oftast kommer från djurets saliv, urin, talgkörtlar och hudceller. Du ska inte ha pälsdjur i hemmet om du är allergisk.
Kontakt
Kontakta astma- och allergiteamet via telefon 063-15 37 52 eller 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefontid: alla dagar kl. 8:00-8:30
Länkar
- Information och råd från Astma- och allergiförbundet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Unga allergiker
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.