Byte av provtagningsrör för faeces

Från och med 240501 kommer Laboratoriemedicin byta provtagningsrör för faecesprovtagningen. Provtagningsrören heter Copan fecalSwab (se bild nedan), och artikelnummer är 44709. Röret med dess medium är optimalt för förvaring av bakterier och virus och kan användas till både odling och molekylära analyser (t.ex. calici och gastropanel)

Provtagningsrör Copan Fecal Swab

OBS! Vi ber er vänligen beställa och använda dessa rör och INTE skicka kolade provtagningspinnar längre. För er som har beställt hem eSwab-rör går det att använda upp dessa och sedan gå över till fecalSwab.

OBS! Detta gäller för all faecesdiagnostik på Laboratoriemedicin, FÖRUTOM Clostridium difficile (Där gäller rör utan tillsats med brun kork) och Parasiter i faeces (där gäller rör med SAF-lösning än så länge).

  • Doppa och rotera pinnen i avföringen.
  • OBS! Ta ej mer än vad pinnen får med upp, en synlig mängd men ej för stor, ungefär enligt bilden nedan.
Bomullspinne
  • Vid vattentunna diarréer: Stryk pinnen mot ändtarmsöppningen direkt efter avföring.
  • Efter provtagning, för över pinnen till fecalSwab-röret, bryt av den vid markeringen (mot kanten, och ifrån dig). Skruva på locket ordentligt.
  • Kontrollera att den svarta linjen för maximal fyllnad ej överskrids. Om den svarta linjen överskrids, ta nytt prov med nytt provtagningskit.
  • Skaka röret så att provet fördelas jämnt i röret.

Vi hänvisar till de uppdaterade provtagningsanvisningarna för mer information.