Barnneurologi - Undersökningar

Barn som får en injektion i armen av vårdpersonal.

Det finns vissa undersökningar som en del barn som utreds och/eller behandlas för neurologiska sjukdomar behöver gå igenom. Som ett sätt att förbereda barnet inför kommande undersökning har vi här kortfattat sammanställt information om de vanligaste undersökningarna. På så vis kan du som anhörig tillsammans med barnet förbereda er på vad som ska hända på sjukhuset.


EEG är en undersökning som ibland används vid utredning av ett misstänkt epileptiskt anfall.

Undersökningen sker på den Neurofysiologiska mottagningen.

Små sladdar, så kallade elektroder, fästs på barnets huvud med hjälp av en nätmössa och klisterlappar. Därefter registrerar elektroderna via en dator hjärnans elektriska aktivitet. Barnet filmas också ofta parallellt för att se om det finns några synliga kramper. Ibland uppmanas barnet blåsa på en vindsnurra eller liknande i ett försök att framkalla elektrisk aktivitet. Registreringen pågår oftast under ett par timmar. I vissa fall vill man att barnet ska sova under undersökningen och då brukar barnet uppmans sova lite mindre natten inför undersökningen.

För en film om hur det brukar gå till, klicka på denna länk:

EEG | MediPrep Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ibland vill man göra en röntgenundersökning av hjärnan som led i utredningen av misstänkt neurologisk sjukdom. Ibland gör man en DT= Datortomografi och andra gånger en MR= Magnetresonansundersökning, lite beroende på vilken frågeställning man har. Båda undersökningarna innebär att man får ligga i ett långt rör under en tidsperiod på allt från några enstaka minuter till 1,5 timme. Om barnet har svårt att ligga stilla behöver barnet ibland sövas inför undersökningen. Det finns möjlighet att lyssna på musik i hörlurar under själva undersökningen.

För filmer om hur detta brukar gå till, klicka på denna länk: Epilepsi | MediPrep Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lumbalpunktion är ett prov man ibland tar vid utredning av neurologiska sjukdomar. Det innebär att man tar ett prov från barnets ryggmärgsvätska.

Oftast sker provtagningen på barnmottagningen. Barnet får ett bedövningsplåster på platsen för sticket och får sedan ligga på sidan av en brits medan läkaren tar provet. Om barnet tycker att undersökningen är obehaglig finns det hjälp att få i form av smärtstillande och lugnande läkemedel och stödjande omvårdnadspersonal. Sticket kan ibland göra lite ont och efter provtagningen får barnet ligga kvar på britsen en stund för att minska risken för huvudvärk som man ibland kan få efter ett stick i ryggmärgen.

Ibland behöver man ta blodprover vid utredning av neurologisk sjukdom. Vi brukar alltid erbjuda bedövningsplåster inför provtagning.

Klicka på länken för en film om hur det kan gå till vid provtagning: Sprutor och stick | MediPrep Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.