Hilda befinner sig på helt rätt ställe i livet

LÄKARE

Hilda Silvergran är på sluttampen av sina studier på det regionala läkarprogrammet, och befinner sig på helt rätt ställe i livet. Såväl när det gäller yrkesval som plats på jorden.

– Läkare är ett yrke som är akademiskt utmanande genom hela arbetslivet, som samtidigt går ut på att hjälpa människor. Även en "dålig dag" på jobbet är någonstans meningsfull, konstaterar hon.

För tillfället tjänstgör Hilda Silvergran som underläkare inom område psykiatri, och känner att hon verkligen kan göra skillnad för sina patienter.

– Jag hade tidigare en farhåga om det skulle vara känslomässigt tungt att arbeta nära patienter som mår dåligt, men tvärtom – även till synes små insatser är väldigt värdefulla för den som har det riktigt kämpigt. Jag känner verkligen att jag lämnat många patientmöten med känslan att ha varit med och gjort skillnad för en medmänniska.

Förutom pedagogisk handledning av erfarna läkare, känner hon sig väldigt stärkt av samarbetet med sköterskor, psykologer och andra yrkeskategorier. Genom att vara relationsbyggande på arbetsplatsen och öppen för andra yrkesperspektiv har samarbetet lärt henne mycket.

Handledaren viktig vid uppsatsskrivande

Att vara läkarkandidat innebär vanligtvis att ha varje dag detaljerat schemalagd på klinisk tjänstgöring, berättar Hilda och fortsätter;

– Att gå från det till att plötsligt ansvara för genomförandet av en hel termins forskningsarbete var sannerligen en omställning. Jag är glad att jag hade Ina Asklund som handledde mig genom processen, som tillät mig hitta egna strategier och arbetssätt, och samtidigt var pedagogisk när jag stötte på svårigheter i processen.

Östersund bjuder på riktiga vintrar och jordnära atmosfär

Hilda Silvergran har bott på andra platser under några år men är född och uppvuxen ”östersundare”

– Även när jag bott på andra orter har det alltid känts som att komma hem när jag kommer till Östersund. Det är en viss dragningskraft. Få städer har så vackra utsikter. Vi har riktiga vintrar och vacker natur som omger staden, och samtidigt en jordnära atmosfär hos människor som bor här. Att det samtidigt finns goda reseförbindelser gör att resten av Sverige känns nära, ett plus för mig som reser mycket vid sidan om jobbet, rundar hon av.

3

tillfällen hon skakat hand med kungen

4150

hundralappar i studieskuld

3

gånger i veckan ringer hon helpdesk

Text: Lena Manneby Foto: Camilla Lindskog