Michael IT-volontär på sjukhus i Afrika

MEDICINTEKNISK INGENJÖR

Innan Michael Sandberg började hos Region Jämtland Härjedalen jobbade han med utrustning inom flygområdet, som konsult och projektledare. Efter 40 år med mycket resande både i Sverige och internationellt kände han att det var dags att vara hemma mer.

– En tidigare kollega kontaktade mig en dag och sa att Östersunds sjukhus sökte en medicinteknisk ingenjör, vilket jag tyckte lät intressant. Efter att ha fått möjlighet att praktisera en dag bestämde jag mig för att tacka ja till jobbet, berättar han.

Öppen, positiv och kompetent personal

På MTA, medicintekniska avdelningen, finns en öppen, positiv och kompetent personal som strävar efter att göra sitt bästa för att lösa sina uppgifter menar Michael Sandberg. Behöver han hjälp eller råd är det alltid någon som ställer upp och hjälper till. MTA ansvarar för all medicinteknisk utrustning från till exempel manuella blodtrycksmätare för 700 kr till en nuklearmaskin som kostar 10 miljoner kronor.

– Vi underhåller cirka 10 000 olika inventarier. MTA är med vid hela processen från upphandling av ny utrustning till leverans till avdelningarna. I arbetet ingår det mycket kontakt med leverantörer och andra regioner. För en ingenjör finns det ett stort utbud av teknisk utrustning, och det saknas inte utmaningar, vilket jag ser som positivt, slår han fast.

Han är född i Dalarna men hans föräldrar flyttade till Östersund när han var 11 år.

– Eftersom jag älskar natur, skidåkning och segling är Jämtland den perfekta platsen. Det är nära till allt, säger han.

– Utanför arbetet bygger jag på fritidshuset, gymmar, åker skidor och seglar. Jag är en nyfiken person som tycker om att prova nya saker.

Volontärarbetar på sjukhus i Afrika

Genom olika kontakter besökte han tillsammans med sin familj ett sjukhus i Tanzania 2010, när han fyllde 50 år. Sedan dess har han och en före detta kollega engagerat sig som volontärer inom IT-området, på sjukhus i Afrika.

– Det är väldigt givande men också otroligt utmanande och ger en större förståelse för hur olika livsvillkor vi kan ha. Strömmen till sjukhuset kommer och går flera gånger varje dag, likaså uppkopplingen till internet. Språket och kulturskillnaden underlättar inte heller. Att se resultatet av vad vi kan bidra till är värt allt arbete vi lägger ner. Det går åt cirka 300 timmar per år med att utveckla, förbättra och lämna support till sjukhusen, berättar Michael Sandberg.

Att se resultatet av vad vi kan bidra till är värt allt arbete vi lägger ner. Det går åt cirka 300 timmar per år med att utveckla, förbättra och lämna support till sjukhusen.

 

Vid fem olika tillfällen har han rest till två olika sjukhus i Tanzania för att bygga upp datanätverk, driftsätta journalsystem, ekonomisystem, server för röntgenbilder och lokal molnlagring.

– Vi har även byggt upp ett komplett nätverk för röntgen här hemma, skickat ner utrustningen till Panzisjukhuset i Kongo, där fredspristagaren 2018, doktor Denis Mukwege, arbetar, och driftsatt det på distans ifrån Östersund, förklarar han och fortsätter;

– På uppdrag av Läkarbanken/Scandinavian Doctors åkte vi i november 2023 till två olika sjukhus i Tanzania, för att uppgradera deras befintliga IT-miljö.

Eftersom de inte har pengar till datorer eller programvaror använder Michael Sandberg och hans vänner sig enbart av Open Source, det vill säga program som inte har några kostnader. Man skickar ner begagnade datorer som dom fått från olika företag och personer.

För att läsa mer om hans senaste resa gå till; nkinga2023.wordpress.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15

antal varv han flugit runt jorden

275

antal trappsteg från plan 1 till plan 15 i sjukhusets trapphus

6

antal timmar han arbetade i L.A innan han flög hem igen

Text: Lena Manneby Foto: Daniel Skog