Illustration av vätgas och fordon som kör förbi vätgasillustrationen.

Scanias nya hållbarhetschef söker dialog

Samtidigt som Scania hårdsatsar på elektrifiering av tung trafik tvekar kunderna. Under några kommande el-informationskvällar i Östersund och Sundsvall är förhoppningen att prata om det som oroar.

– Vi hoppas bidra till att skapa ett lugn runt elektrifieringen, säger Scanias nya hållbarhetschef Catharina Qvist.

Scania har som plan att fördubbla försäljningen av ellastbilar och bussar för att nå tio procent andel till 2025. Allt fler el-lastbilar rullar på vägarna, men försäljningssuccén har än så länge uteblivit. Många kunder har frågor om utbud, laddning, ekonomi och restvärdet på el-lastbilarna. För att möta frågorna bjuder Scania in till el-informationskvällar i Jämtlands och Västernorrlands län tillsammans med Berners Tunga Fordon.

– De kunder som kör på el är generellt så pass nöjda att vi rakryggat kan säga att det här blir bra, säger Scanias nya hållbarhetschef Catharina Qvist.

En stor omställning kräver nya sätt att tänka. Catharina Qvist tycker det är positivt att LIR-teknik, som är återförsäljare av konkurrenten DAF, satsar stort på lastbilsladdare i Jämtlands- och Västernorrlands län.

– Det är inte så att vi tycker något är dåligt bara för att det görs av någon annan i branschen. En bra publik laddinfrastruktur gynnar alla som säljer och kör ellastbilar, säger Catharina Qvist.

Att hon gillar samarbeten över gränserna har gjort att hon valt att ta plats i referensgruppen för projekt Förnybart 2030 och projektet kommer att vara med på el-informationskvällarna för att berätta om utbyggnaden av lastbilsladdare i regionen.

– Elektriska lastbilar är ett bra val för dom som har kontroll på sin laddningsmöjlighet och kör mycket, menar Catharina Qvist. Vi hoppas att de som kommer på våra el-informationsträffar blir inspirerade av att märka att många är intresserade av elektrifieringen, avslutar hon.

Läs mer om el-informationskvällarna i Sundvall och Östersund 11-12 mars Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Projektet Förnybart 2030 arbetar för att öka takten på klimatomställningen av den tunga trafiken i Jämtlands och Västernorrlands län. Projektet leds av Energikontoret Region Jämtland Härjedalen tillsammans med BioFuel Region och Energikontoret Region Västernorrland. Projektet finansieras av EU:s regionalfond, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland och Biofuel Region.

Illustrerad framsida till material om strategiska platser för vätgasinfrastruktur.

För mer information

För mer information följ denna län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.k till Biofuel Regions sida om etablering av tankinfrastruktur för vätgas.

Om Energikontoret

Vi arbetar för energieffektivisering och minskade utsläpp av växthusgaser genom projekt, nätverk och aktiviteter. Detta gör vi på uppdrag av kommunerna i Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen.

Företag, organisationer och privatpersoner kan vända sig till oss för att få råd och stöd kopplat till energieffektivisering, klimatrådgivning och hållbara transporter. Vi är alltid opartiska och vi har inget vinstintresse.