porträtt på en kvinnaFörstora bilden

Rita Sjöström. Foto: Sara Rönnberg

”Hoppas jag kan inspirera”

Sedan mitten av september har Region Jämtland Härjedalen ytterligare en docent i sin personalstyrka. Rita Sjöström, forskare och handledare, titulerar sig numer docent i fysioterapi.

Grattis Rita! Hur känns det?

– Väldigt roligt! Jag har jobbat länge för det här och till största del i teamarbete tillsammans med andra. Man gör det inte ensam.

Vilka har du jobbat med?

– Bland annat mycket med Nicolai Stenfors, Mikael Lilja, Cecilia Brundin Pettersson och många andra. Och med Ann Essner som är fysioterapeut som jobbar bara med djur. Hon jobbar med hundar och katter och henne har jag skrivit många artiklar med. Inom fysioterapi kan man forska och jobba med både människor och djur. Jag har också jobbat en del med hundar!

Vad innebär docenturen för dig i ditt dagliga arbete?

– Det ger mig större möjlighet att vara handledare för andra. Det kan också ge fler möjligheter att ansöka om forskningsmedel när man är en senior forskare. Men det jag hoppas mest på är att jag kan vara en inspirationskälla för och stötta andra med mellanlång vårdutbildning, som fysioterapeuter, sjuksköterskor, barnmorskor och så vidare. Att det går att forska även för oss.

Vad betyder det för Region Jämtland Härjedalen att få ytterligare en docenttitel?

– Det är inte jättemånga med medellång vårdutbildning som forskar här, så jag hoppas att man tycker det är något positivt. Jag upplever att man får oerhört bra stöttning från FoUU-enheten (forskning, utveckling och utbildning), man är väldigt hjälpsam i att få det att fungera med forskningen.

Det blir allt fler höga, akademiska titlar i Region Jämtland Härjedalen och fler och fler forskar och doktorerar – hur ser du på framtiden för forskningen här?

– Som sagt så gör FoUU-enheten ett jättebra jobb för utvecklingen. Det är väldigt viktigt att man har evidens att stå på i hälso- och sjukvården, då är forskningen jätteviktig. Och jag tycker det är jätteviktigt att den kliniska forskningen fortsätter och att man utnyttjar den i sitt dagliga arbete och kliniska arbete.

Vad väntar dig härnäst som docent?

– Jag jobbar vidare med olika forskningsprojekt och hoppas på att vi får medel så vi kan jobba på. Jag jobbar även vidare med handledningen, det vill jag göra så mycket jag kan. Jag hoppas att jag kan fortsätta och pusha och inspirera de med medellång vårdutbildning att forska, både inom primärvården och specialistvården.

två personer i ett testlabb för kylaFörstora bilden

Rita Sjöström "in action" i köldkammaren på Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet i Östersund. Här intervjuar hon en testperson om upplevda symptom av ansträngning i kyla. Foto: Sara Rönnberg

porträtt på en kvinnaFörstora bilden

Rita Sjöström

Titlar: Leg. sjukgymnast, vetenskaplig handledare FoUU-enheten, adjungerad universitetslektor på fysioterapienheten vid Umeå universitet och docent.

Exempel på forskningsprojekt: ”En kvalitativ kartläggning av symtom hos människor experimentellt exponerade för kyla” (1 januari 2016–1 januari 2018).

Senaste publikationer: Visa publikationerna i Digitala vetenskapliga arkibvet, DiVA, klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text & Foto: Sara Rönnberg

0 av 0 gillar detta