PATIENTMENY

Vår meny innehåller smårätter, huvudrätter och efterrätter som är omsorgsfullt tillagade av sjukhusets egna kockar. Måltiden är en viktig del i ditt tillfrisknande och vi hoppas att du hittar något på menyn som passar just dig.

Vi önskar dig en smaklig måltid!

PATIENTMENY

Vår meny innehåller smårätter, huvudrätter och efterrätter som är omsorgsfullt tillagade av sjukhusets egna kockar. Måltiden är en viktig del i ditt tillfrisknande och vi hoppas att du hittar något på menyn som passar just dig.

Vi önskar dig en smaklig måltid!

SMÅRÄTTER: OMELETT

Omelett är en näringstät och proteinrik smårätt som kan ätas neutral eller med något tillbehör som stuvning eller mjukost. Med en dessert till så blir den en komplett huvudmåltid. Omelett är även lämplig som mellanmål.

101. Omelett med svampstuvning. En omelett som serveras med en stuvning på svamp som ostronskivling, shiitake, smörsopp, kantareller, brunsopp och champinjoner. Serveras med en grönsallad. (glutenfri, laktosfri)

Ägg
Vegetariskt

112. Omelett med räkstuvning. En omelett som serveras med en klassisk stuvning på räkor som smaksatts med hummer och dill. Serveras med en grönsallad. (glutenfri, laktosfri)

Ägg
Fisk

114. Naturell omelett. En omelett som serveras med en grönsallad. För lättuggat går det även att få den med mjukost. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Ägg
SMÅRÄTTER: CRÊPES

Husets crêpes är en varierbar smårätt som kan ätas med något tillbehör som stuvning, mjukost eller bönsallad och vreme fraiche. Ta en dessert till så blir den en komplett huvudmåltid. Husets crêpes är även lämplig som mellanmål.

111. Husets crêpes med svampstuvning. En crêpe som serveras med en stuvning på svamp som ostronskivling, shiitake, smörsopp, kantareller, brunsopp och champinjoner. Serveras med en grönsallad. (laktosfri)

Ägg
Vegetariskt

112. Husets crêpes med räkstuvning. En crêpe som serveras med en klassisk stuvning på räkor som smaksatts med hummer och dill. Serveras med en grönsallad. (laktosfri)

Ägg
Fisk

114. Husets crêpes med grönsallad. En crêpe som serveras med en grönsallad. För lättuggat går det även att få den med mjukost eller en klick creme fraiche. (laktosfri, lättuggad)

Ägg
Vegetariskt
SMÅRÄTTER: SOPPA

Om du är frusen eller om du vill ha något lättare rekommenderar vi en soppa. Med ett glas mjölk, en smörgås med pålägg och en dessert som avslutning blir det en komplett huvudmåltid. En soppa är även lämplig som mellanmål.

121. Morotssoppa med doft av apelsin. En vegetarisk soppa som serveras med en klick creme fraiche (går att få mjölkfri), och en smörgås med margarin och pålägg. (glutenfri, mjölkfri, vegan, lättuggad)

Vegetariskt

122. Krämig fisk- och räksoppa med saffran. En krämig soppa med sej, torsk, räkor och rotsaker maksatt med saffran. Till soppan serveras en smörgås med margarin och pålägg. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Fisk

123. Klassisk gulaschsoppa. En klassisk soppa med tomat, kummin och vitlök. Serveras med en klick creme fraiche (går att få mjölkfri), och en smörgås med margarin och pålägg. glutenfri, mjölkfri, lättuggad)

Nötkött
SMÅRÄTTER: DIVERSE

Våra övriga smårätter. Om du är frusen eller om du vill ha något lättare rekommenderar vi en soppa. Med en dessert till så blir det en komplett huvudmåltid. Dessa rätter är även lämpliga som mellanmål.

131. Ost- och broccolipaj. En vegetarisk paj med broccoli och ost. Serveras med en klick creme fraiche och en grönsallad. (laktosfri, lättuggad)

Vegetariskt

132. Klassisk laxpudding med skirat smör. En ugnsbakad fiskrätt gjord på gravad lax, potatis och äggstanning. Serveras med skirat smör och en grönsallad. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Fisk

133. Kalvsylta med potatis och rödbetor. En svensk kalvsylta som serveras med kokt potatis, inlagda rödbetor och grönsallad. (glutenfri, mjölkfri, lättuggad)

Fisk
HUVUDRÄTTER: FISK

211. Stekt strömmingsflundra. En klassisk svensk rätt med urbenad strömming som paneras och steks. Serveras med hemlagat potatismos, skirat smör, lingonsylt och varm morotsmix. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Fisk

212. Havets Wallenbergare. En wallenbergare på fisk som vi serverar med kokt potatis och svartrot. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Fisk

213. Kokt sej med senapssås. En kokt, vit fisk med smakrik senapssås som serveras med kokt potatis och morötter. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Fisk

214. Apelsin- och chillibakad fisk. En fisk bakad med krämig sås med apelsin och chili. Såsen är smakrik utan att vara stark. Serveras med kokt potatis och varm broccoli. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Fisk
HUVUDRÄTTER: VEGETARISK

201. Burgundisk gryta. En fransk och mustig gryta med smak av rödvin, vitlök, lök, champinjoner och franska kryddor. Serveras med hemlagad potatismos och varm romanesco (grönsaksblandning). (glutenfri, mjölkfri, vegan)

Vegetariskt

204. Lasagne. En maträtt merd ursprung från Italien. Här i vegansk tappning med champinjoner. Serveras med broccoli. (mjölkfri, vegan)

Vegetariskt

205. Vegangryta a la Teriyaki. Japansk-inspirerad gryta med sojastrimlor och färska grönsaker. Serveras med ris och varma vaxbönor. (glutenfri, mjölkfri, vegan)

Vegetariskt

205. Tacolåda med sojafärs. Typiskt mexikanska kryddor och smaker som vi gift ihop med basvaran i svenska kök: potatis. Serveras med varm morotsmix. (glutenfri, mjölkfri, vegan, lättuggad)

Vegetariskt
HUVUDRÄTTER: KÖTTRÄTTER

221. Kycklingbiff med kokos- och currysås. En hemlagad kycklingbiff med krämig sås på kokosgrädde och curry. Serveras med kokt potatis och romanesco (grönsaksblandning). (glutenfri, mjölkfri, lättuggad)

Fågel (kyckling)

241. Kalops. En svensk gryträtt med gamla anor som serveras med kokt potatis, rödbetor och romanesco (grönsaksblandning).
(glutenfri, mjölkfri)

Nötkött

245. Köttbullar med gräddsås. Köttbullar med krämig gräddsås. Serveras med kokt potatis, varma morötter och lingonsylt. (glutenfri, laktosfri, lättuggad)

Nötkött

242. Pasta bolgonese. Spagetti med kötfärssås som serveras med majs. (mjölkfri)

Nötkött

233. Korvstroganoff. En klassisk rätt som görs av svensk falukorv och soltorkade tomater. Serveras med en klick creme fraiche (går att få mjölkfri), potatismos och varma grönsaker. (glutenfri, mjölkfri, lättuggad)

Fläskkött
Nötkött

232. Lammfärsbiffar. En hemlagad lammfärsbiff med sötsyrlig mangochutneysås med tomater. Serveras med kokt potatis och varm morotsmix. (laktosfri, glutenfri, lättuggad)

Lammkött
SALLAD

Till huvudrätterna ingår kokta grönsaker. Önskar du sallad till en smårätt eller ytterligare sallad till en huvudrätt kan du välja alternativen nedan.

301. Råa bitar (grönsaksstavar). Lite grövre grönsaker som anpassas beroende på sässong. Som tillbehör eller enkelt tilltugg.

Vegetariskt

302. Vitkålssallad. Vitkålssallad merinerad i dressing. Övrigt innehåll varierar efter sässong.

Vegetariskt

303. Dagens grönsallad. En bas av grönsallad med lättuggade grönsaker som varierar efter sässong (exempelvis tomat eller gurka).

Vegetariskt

304. Marinerade bönor/kikärtor. Bönor eller kikärtor i marinad. Utbudet kan variera beroende på sässong.

Vegetariskt
DESSERTER / EFTERRÄTTER

En dessert går utmärk att äta efter en huvudrätt, eller som ett komplement till en smårätt så att måltiden blir komplett. En dessert kan också ätas som mellanmål.

401. Ostbricka med tre olika ostar.
En ostbricka med tre olika, portionsförpackade ostar som serveras med marmelad, kex och lite skuren frukt efter säsong. Rekommenderas även som mellanmål.

402. Brownie med grädde.
En brownie gjord på en bas av svarta bönor och kakao med tydlig chokladsmak. Beroende vilken grädde som serveras till så är denna vegansk.

(glutenfri, mjölkfri, lättuggad, vegan)

403. Ostkaka med sýlt och grädde.
En twist på en svensk klassiker då denna ostkaka är utan bittermandel. Serveras med sylt och vispad grädde.
(glutenfri, laktosfri, lättuggad)

404. Morotskaka med frosting.
En smakrik, klassisk morotskaka som vi här har gjort vegansk och glutenfri. Toppad med en härlig frosting.
(glutenfri, mjölkfri, vegan, lättuggad)

PANNACOTTA

Pannacotta är en klassisk italiensk dessert. Namnet betyder ”kokt grädde” och går att variera i det oändliga med olika smaksättningar.

405. Pannacotta med chokladsmak.
Smaksatt med mjölkchoklad.
(glutenfri, laktosfri, lättuggad)

406. Pannacotta med blåbär.
Smaksatt med blåbär.
(glutenfri, laktosfri, lättuggad)

407. Pannacotta med kokos och exotiska frukter.
Pannacotta gjort på kokosgrädde med exotisk fruktpuré på toppen.
(glutenfri, mjölkfri, lättuggad, vegan)

408. Vegansk pannacotta.
Pannacotta gjord på sojagrädde som vi har smaksatt med bär.
(glutenfri, laktosfri, lättuggad, vegan)

409. Hemavans äppelkaka.
En äppelkaka med sitt ursprung från Hemavan. Serveras med vaniljsås men kan även serveras med laktosfri grädde.
(lättuggad, kan göras laktosfri)

410. Tunna pannkakor med sylt och grädde.
Klassiska, svenska pannkakor som serveras med sylt och vispad grädde. Går även att få glutenfria.
(lättuggad, kan göras glutenfria)

411. Dagens färska frukt.
Om du inte har behov av extra näring är en frukt en bra avslutning på en måltid eller som ett mellanmål.

412. Kall dessertsoppa.
En kall dessertsoppa som serveras med en klick grädde. Smak varierar beroende på utbud. Går äen att få vegansk.
(glutenfri, mjölkfri, lättuggad)

413. Vaniljglass.
En bägare med vaniljglass. Finns även laktos- och mjölkfria glassar.
(glutenfri, lättuggad)

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se