Hit går pengarna – möt några av företagen som utvecklar vår region

Möt företag som utvecklat nya arbetssätt, affärsmodeller, nya jobb och ny teknik. De möter kunders förändrade beteende och efterfrågan – och effekterna av en global, grön omställning och digital transformation. Tillsammans utvecklar vi Jämtland Härjedalen i en hållbar riktning: socialt, ekonomiskt och miljömässigt – och förblir en konkurrenskraftig och attraktiv region även i framtiden.

Jämtland Härjedalen är en region med stark entreprenörskultur och specifik produktkunskap ­­– men också en stor region med låg befolkningstäthet, utspridda orter och pendlingsavstånd.

Det finns möjligheter i varje by, alla orter och i vår gemensamma stad, men förutsättningarna ser väldigt olika ut. Vårt uppdrag är att bidra med utvecklingsfinansiering till företag när andra finansieringsmöjligheter saknas. Vi täcker gapet.

Porträttbild på företagaren Anders Åkerström, i fabriksmiljö med ståltunnor bakom. Foto: Malin Palmqvist

Konkurrerar ut hårda kemikalier – med Jämtländsk ostvassle

Bio Gen Active rengör oljeriggar, industrier, hotell och fartyg över hela världen med restprodukter från mejeriet i Östersund.

Entrén till Bispgårdens Trafikbutik vid bensinstationen.

Framtidssäkrar sträckan genom Ragunda

Ulrika rustade Bispgårdens Trafikbutik – en viktig knutpunkt för trafiken längs riksväg 86 och 87. Nu ökar både utbud och sysselsättning på orten.

Porträttbild på företagaren Björn Israelsson i industrimiljö.

Behåller teknisk kompetens i länet och den lilla orten

Jämtländska Side System tillverkar hydraulik till tunga fordon och maskiner i flera branscher och länder.

Brun hotellbyggnad med ytterbelysning och en rad snöskotrar parkerade utanför. Foto: Berne Brenje

Prisad destinationsutveckling i Storåbränna

När Big River Camp startades fick de dra egna vägar innan första spadtag. Deras hållbara utvecklingstakt har vunnit dem pris som Årets företagare.

Porträttbild på företagaren Sara Carlemår.

Erbjuder gratis coachning som verktyg för jämställdhet

Det sociala företaget Glow 4 Equality engagerar Jämtlands näringsliv i det globala jämställdhetsarbetet.

Ett par händer hanterar nålar och tråd vid en handstickningsmaskin. Foto: Region Jämtland Härjedalen

Handstickad "slow fashion" från Frösön

I en värld av snabba trender och sopberg av kläder går Beknitted åt motsatt håll. Här handstickas kvalitetsplagg som kan ärvas över generationer – och lagas.

En anställd på Åre skidfabrik jobbar vid ett arbetsbord med utskurna träplankor som ska bli till skidor. Foto: Tobias Liljeroth

Året-runt-anställer på säsongsorten

Åre skidfabrik är Nordens enda och en av världens mest hållbara skidfabriker. Här jobbar 16 personer året runt – inte helt vanligt på en ort som Åre.