Handstickad "slow fashion" från Frösön
Mitt i livet valde Susanne att sadla om från ekonom till stickare. I dag driver hon företaget Beknitted och handstickar produkter på beställning. Det traditionella hantverket har sett ett uppsving i tider av hållbarhetstänk, ökat intresse för närproducerat – och sociala medier, som byggt ett enormt community kring stickningen, även bland yngre.
Namn: Susanne Österberg
Företag: Beknitted
Ort: Frösön,
Östersunds kommun
Gör: Handstickade
produkter och stickmönster
Antal anställda: 1
Företagsstöd: Mikrostöd
– Jag började sticka när jag var sex år gammal, ihop med mormor som stickade mycket. Det är något jag alltid haft med mig, säger Susanne Österberg när vi besöker henne i sitt arbetsrum på Frösön.
Efter att ha växt upp med hantverket som hobby, gjorde hon det 2011 till en bisyssla då hon öppnade en garnbutik på webben. Som ekonom och säljare med konstutbildning i grunden, breddade hon senare utbudet med egendesignade stickmönster och produkter.
Idag har det konkurrerat ut garnförsäljningen och sedan 2018 jobbar hon helt med att sälja sina mönster och egendesignade, handstickade produkter. Kundkretsen består av både privatpersoner och företag och försäljningen sker dels via egna kanaler, dels genom återförsäljare och globala sociala nätverk som Ravelry.com.
Företagsstödet viktigt för utvecklingen
För att skapa långsiktig lönsamhet i företaget köpte Susanne i ett tidigt skede in en stickmaskin, som sköts för hand. Maskinen gör det möjligt att sticka med två färger och över flera nålar samtidigt.
– Stickning har ju alltid varit ett traditionellt kvinnligt hantverk och precis som det mesta stereotypt kvinnligt har det haft en ganska låg status. Det är fortfarande svårt att ta betalt. Jag kommer ju aldrig hamna på hantverkarnivå i timlön för ett par vantar som tagit många timmar att sticka. Detta trots motsvarande utbildningsbakgrund och den tid det tar att lära sig hantverksskickligheten. De vantarna hade kostat 8000 kronor!
I samma veva fick hon information om regionalt företagsstöd vilket ledde till en ansökan för att kunna investera i maskinen.
– Det har betytt jättemycket för hur jag kunnat utveckla företaget, de produkter jag har och få känna att jag faktiskt kan ge mig själv en ärlig chans att leva på det här – genom att åtminstone kapa lite arbetstid på varje produkt.
Handstickningsmaskinen går i det närmaste att jämföra med en modern vävstol och sköts manuellt av stickaren som monterar nålar och för hand drar tråden över nålbädden med en så kallad släde. Men den kan även kopplas till dator för att läsa in Susannes egendesignade mönster för det plagg eller kuddfodral hon jobbar på.
– Att sticka en tröja med maskinen tar ungefär 10 timmar. Om jag stickar den helt för hand så pratar vi kanske 5–6 gånger den tiden. Det är ju en jättestor skillnad. Och eftersom jag aldrig kommer kunna ta skäligt betalt i timlön så är det viktigt att få ner den här arbetstiden.
Ett hantverk i tiden – med noga utvalda material
Företagssatsningen sammanföll med ett större intresse i samhället för närproducerade, handgjorda produkter och hållbarhetstänk – en motpol till massproducerat, så kallat ”fast fashion”. Beknitteds ”slow fashion” innebär att produkterna enbart tillverkas på beställning, utan lagerhållning och svinn.
– All produktion har en belastning, men jag producerar ett enda par vantar som du beställt – inte tusen par där de osålda paren slängs.
Hon betonar vikten av att ta hand om kläder och förlänga deras livslängd genom reparation och underhåll. Det är ett sätt att minska konsumtionen av nya kläder och därigenom bidra till hållbarhet.
– Jag visar ofta i sociala medier hur man kan laga och ta hand om sina plagg – den kunskapen behöver vi definitivt bli bättre på. Ganska enkelt kan man stoppa och laga sockorna och ha dem kvar.
Utöver vurmen för kvalitetsprodukter, reparationer och affärsmodellen med tillverkning på beställning, är Beknitteds alster skapade med noga utvalda naturgarner från Sverige och norra Europa, som norsk ull och lin spunnet i Sverige. Trots att billiga, plastbaserade syntet- och akrylgarner hade hjälpt till att pressa priset på produkterna, är det inte en tänkbar väg att gå för Frösöföretaget.
– I min lilla nisch skulle det vara att skjuta sig i foten, jag kanske skulle få några mer kronor kvar men en stor del av försäljningsargumentet och grundidén om hantverksskickligheten skulle försvinna. Då skulle jag inte ha så mycket trovärdighet kvar.
Traditionellt hantverk med digitalt nätverk
Susanne samarbetar mycket med andra stickare i länet, så som Årebaserade garnbutiken Kaki och ett antal teststickare som provar hennes nya mönster.
– Man är en del av hela stickkulturen. Det är ju ett nedärvt hantverk man förvaltar och för vidare från andra kvinnor, sedan tidigare. Och det finns en stark sammanhållning bland kvinnliga hantverkare i länet, där man lyfter och stöttar varandra, hittar samarbeten och sätt att marknadsföra varandra, säger hon.
På senare år har stickningen också flyttat ut på nätet och hon ser en stor våg av yngre personer som plockar upp stickningen.
– Dagens teknik underlättar! Helt plötsligt har du tillgång till precis hur många idéer och mönster som helst och möjlighet att träffa andra som har samma intresse. Tidigare stickade man mest de där sockorna, man vågade inte annat. Många yngre nu är otroligt kreativa i färg och form, säger Susanne som själv säljer många unika, egendesignade mönster.
Livet som egenföretagare – ”ett annat sätt att leva”
Sedan heltidssatsningen 2018 har egenföretagandet gått i vågor för Susanne som, liksom många andra enmansföretagare på små orter, stundtals jonglerat heltid och övertid i det egna bolaget med att mångsyssla för att stå på flera ben ekonomiskt.
– Det känns ju som en ganska stark tradition i Jämtland, att vara enmansföretagare eller mångsysslare – innan man ens pratade om att det var en grej. Man har alltid tagit till vara på vad som finns i naturen, man har alltid stickat – alla har vuxit upp med tjocksockar. Det finns många ute i glesbygden som lever lite som månskensbönder. Det finns väldigt många enmans- eller fåmansföretagare.
– Kan du leva på det, frågar folk. Jag vet inte, svarar jag. Lite så känns det fortfarande, säger Susanne med ett skratt.
– Det beror på vad man har för mål och ambition: att bygga ett företag som växer eller kunna skapa i det lilla och leva på det själv? Jag tillhör den andra kategorin. Jag är nöjd i det lilla, säger hon. Man får inte vara kräsen eller ha så mycket prestige i det man gör – man får se till att det funkar.
Parallellt med att hon i inflationstider tar in fler jobbuppdrag vid sidan om bolaget, växlar Beknitted upp i utvecklingstakt inför framtiden. Bland annat med ett samarbete med en stor Göteborgsbaserad garnbutik och kommunikationsbyrå. Tillsammans tar de fram ett stickpaket med mönster, garn och stickor som företag kan ge i julklapp eller present till anställda eller kunder.
– Tålamodet kan man alltid öva. Stickningen blir väldigt meditativ och avkopplande: bara ett varv till, en maska till. Det är lite grejen med en sådan här mindfulness-present: ta dig den här stunden med dig själv och skapa något med händerna. Det är inte så svårt – det är bara att börja!