Framtidssäkrar sträckan genom Ragunda

Bild på entrén till Bispgårdens Trafikbutik vid ortens bensinstation.

Foto: Ulrika Edholm

Trettio år efter sommarjobbet valde Ulrika att köpa och rusta Bispgårdens Trafikbutik vid den lokala macken. Efter ombyggnation och caféöppning har både utbud och sysselsättning ökat. Nu siktar de på solceller, elbilsladdare, ställplatser för husbilar och sanitetsservice för långtradare – och gör vägen genom Ragunda kommun till ett attraktivt alternativ.

Namn: Ulrika Edholm

Företag: Bispgårdens
Trafikbutik

Ort: Bispgården,
Ragunda kommun

Gör: Trafikbutik längs
riksväg 86 & 87

Antal anställda: 5

Företagsstöd: Stöd till
större investeringar

Riksväg 86 och 87 löper som en pulsåder genom Ragunda kommun, och knyter samman Östersund med Sundsvall och Sollefteå. Den tunga trafiken har ett av sina största transportflöden längs denna väg och totalt passerar ungefär 4000 fordon per dygn.

I höjd med den lilla orten Bispgården ligger en viktig, vägnära knutpunkt: Bispgårdens Trafikbutik med intilliggande bensinstation, byggd redan på 60-talet. År 2020 köptes butiken av Ulrika Edholm och hennes make Fredrik.

– Ägaren vi tog över efter hade ju det här i 42 år, säger Ulrika och fortsätter: När man visste att hon skulle sälja fanns ju en oro: vem ska köpa då? Det måste ju finnas en mack på byn. Jag tror hon kände likadant och ville sälja till någon som skulle förvalta det bra.

Från början såg Ulrika möjligheten att skapa en långsiktig heltidssysselsättning åt sig själv på hemorten, utan att behöva pendla eller flytta makens lokala företag.

– Jag visste ju att det var ett roligt jobb eftersom jag jobbat där förut, efter gymnasiet. Vem vill inte ha ett roligt arbete – och dessutom på byn där man bor?

Efter köp och utbyggnad har nu trafikbutiken sysselsatt fler i byn. Utöver en tidigare heltidsanställd har de nyanställt ytterligare en tjänst på heltid och utökat antalet timmar för två extrajobbare.

– Till sommaren så tror jag faktiskt sysselsättningen kommer öka ännu mer, säger Ulrika som planerar att utöka butikens öppettider efter ombyggnationen.

Porträtt på makarna och företagarna Fredrik och Ulrika Edholm, med blombukett och diplom i famnen från utmärkelse till deras företag.

Foto: Ulrika Edholm

Företagsstöd avgörande för glesbygdssatsningen

Redan vid köpet av trafikbutiken såg Ulrika visionen framför sig: att bygga caféhörna med sittplatser, av det som tidigare varit tvätthall.

– Ända sedan vi tog över har vi saknat sittplatser inne. Förut var ju allting på 30 kvadratmeter och om en kund gick runt en hylla fick man nästan vända om man mötte någon, för det var så litet. Det var absolut inte en hållbar butik för framtiden, säger Ulrika.

Renoveringen gav större yta för butiken – från 30 kvadratmeter till 100 kvadratmeter – och med energieffektivare kylar, frysar och en klimatanläggning som låter dem återanvända sin egen värme.

– Från sittplatserna i caféhörnan kan folk se alla produkter som finns – olja, billampor, presenningar med mera. Nu är det ett enda stort rum och en riktig butik.

– Omsättningen har redan ökat både för det externa företag som sköter bränslet i macken utanför, och för oss i butiken. Vi märker det framför allt på kaffeförsäljningen, säger hon.

Ombyggnationen tog hela tre år att genomföra, något som Ulrika är glad över eftersom det gav dem tid att reflektera över hur de ville göra det på bästa sätt.

– Man blir ju så ivrig när man tar över och har massa planer, men det var bara fördelar att det tog tid.

Ulrika och hennes man har själva investerat över en miljon i butiken, men för att kunna genomföra utbyggnaden och renoveringen krävdes det att de också skulle få företagsstöd.

– Det var det som avgjorde om det skulle bli någon byggnation. När de ringde och berättade att vi beviljades stödet så började jag grina, säger Ulrika: Det var en enorm lättnad.

Pågående totalrenovering av tvätthallen i Bispgårdens trafikbutik.

Foto: Ulrika Edholm

Ger ringar på vattnet för hela närområdet

Ombyggnationen har inte bara lett till ökad omsättning, utan också effekter för ortsborna.

– I Bispgården finns det ju inget café och vi har en stor roll att spela här. Det har ju varit lite knutpunkt redan tidigare, nu har vi utvecklat den knutpunkten, säger Ulrika.

Som uppvuxen i bygden tar hon varje chans hon kan att stötta det lokala föreningslivet med korv, lotterivinster och annat: från ridklubben, skoterklubben och de som drar byns skidspår, till den lokala julmarknaden, byföreningen, kyrkan och hörselskadades förening.

– Allt roligt skulle ju försvinna ur samhället om det inte fanns människor som gjorde saker ideellt, säger hon: Det ska man ju uppmuntra om man kan tycker jag.

Även kommunen har sett nyttan med Bispgårdens Trafikbutik och placerat en digital informationstavla här, med förhoppningen att de turister som stannar på väg mot Åre och Vildmarksvägen, också ska svänga in i Bispgården, Stugun eller andra orter i Ragunda kommun.­­

– Den funkar som en digital turistbyrå: om någon förening har ett evenemang kan de skicka in och så lägger kommunen ut vad som finns att se, bo, äta och göra.

– Vi ligger ju väldigt bra till mellan Döda fallet och Thailändska paviljongen, så turisterna passerar ju oss, säger Ulrika som sedan tidigare delat ut lokala vägkartor för kommunen och tipsat om lokala sevärdheter som Indalsleden.

Nybyggd kaffehörna efter totalrenoveringen av Bispgårdens Trafikbutik.

Foto: Ulrika Edholm

Rustar för framtiden

För att ytterligare stärka framtidens genomfart i Ragunda har Ulrika och Fredrik bland annat planer på solceller och laddstolpar för att säkra eldriven trafik.

– När man till exempel ska till Östersund och åker från Sundsvall har folk valt E14 istället för att man kan ladda med el där. Det hade varit perfekt med laddstolpar hos oss, där man kan sitta inne och käka under tiden man laddar, säger hon och fortsätter: Den som hör av sig och vill sätta laddstolpar hos oss säger vi varsågod till – kom och gör det!

Andra framtidsplaner är att kunna erbjuda ställplatser och sanitetsservice för husbilar och långtradartrafik.

– Det är helt klart något vi pratat om: husvagnsplatser, sanitet och dusch för till exempel långtradarchaufförer Det finns ju inte i hela kommunen, att man kan tömma sin husvagns- eller husbilstoalett. Vi är i kontakt med kommunen och en aktör där, säger Ulrika vars make fyllt ut diket bakom butiken och gjort en större parkering, som redan kommit till användning.

– Vi har ofta utländska långtradare som står där över natten, säger hon.

Steg för steg gör man vägen genom Ragunda kommun till ett än mer attraktivt alternativ.

– Jag vet ju de som kommer från Sundsvallshållet och upptäcker mer och mer att den här vägen är lite roligare att köra om man exempelvis ska upp till Åre med husbil, det fick vi höra mycket i somras!

– Det är viktigt för genomströmning i kommunen, att man inte väljer bort den här sträckan.

Om företagsstödet

Regional utveckling innebär att vi och näringslivet tillsammans utvecklar regionen i en hållbar riktning: socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Vårt uppdrag är att bidra med utvecklingsfinansiering till företag när andra finansieringsmöjligheter saknas.

Genom samarbete kan vi uppnå resultat och vara en hållbar, konkurrenskraftig och attraktiv region även i framtiden.

Om företagsstödet

Regional utveckling innebär att vi och näringslivet tillsammans utvecklar regionen i en hållbar riktning: socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Vårt uppdrag är att bidra med utvecklingsfinansiering till företag när andra finansieringsmöjligheter saknas.

Genom samarbete kan vi uppnå resultat och vara en hållbar, konkurrenskraftig och attraktiv region även i framtiden.