Året-runt-anställer på säsongsorten

Porträtt på Carl Geijer, VD för Åre skidfabrik, och bild på de skidor de tillverkar.

Foto: Gösta Fries. Foto: Emrik Jansson

Åre skidfabrik var bland de första i världen att tillverka snowboards under 80- och 90-talet. Över 40 år senare producerar de fortfarande alpina premiumprodukter med hjälp av jämtländsk, förnybar el. Möt en av världens mest utsläppssnåla skidfabriker – och Nordens enda.

Namn: Carl Geijer

Företag: Åre Skidfabrik

Ort: Åre, Åre kommun

Gör: Tillverkar skidor

Antal anställda: 16

Företagsstöd: Stöd till
större investeringar

1981 föddes idén om Åre skidfabrik och det egna märket Extrem – när grundarna Stefan Cederberg och Patrik Söderlund fortfarande bodde hemma i pojkrummen på Frösön.

– De såg ett inslag på Sportspegeln på 80-talet, om surfare som tagit sina surfbrädor till snön. De tyckte det såg jättekul ut och ville testa – det fanns ju inte ens snowboards eller hette snowboards på den tiden, säger Carl Geijer, som idag är VD, delägare och säljare i Åre skidfabrik.

– Extrem började kanske 3 år efter Burton som var världens första snowboardmärke.

Stefan och Patrik började bygga egna snowboards hemma. Tio år senare flyttade de till Björnänge utanför Åre och 1995 köpte de fabrikslokalerna som används än idag. 1998 adderades de första skidorna till sortimentet – idag utgör de kärnan i produktionen.

År 2011 kom Carl Geijer in i bilden, efter att företaget slagits ihop med en norsk koncern som behövde en modern fabrik för tillverkningen av klassiska turskidor. Carl sökte jobb som Sverigechef hos den norska koncernen när han träffade Stefan och Patrik.

– Det slutade med att vi köpte loss fabriken från det norska bolaget, säger Carl.

Utan de klassiska turskidorna fick Åre skidfabrik mer utrymme för alpina skidor igen – och fler märken än Extrem. Idag tillverkar man skidor för fem andra varumärken, som svenska 1000 Skis.

Bild på en anställd vid Åre skidfabrik, vid ett arbetsbord med plankor framför som ska bli skidor.

Foto: Tobias Liljeroth

Premiumprodukter med lång livslängd

Som Sveriges och Nordens enda alpina skidfabrik utgör kvaliteten en avgörande konkurrensfördel.

– Vår nisch, och det som gör oss unika, är att väldigt få skidfabriker i världen kan bygga den kvalitén vi gör i liten skala, säger Carl: Vi matchar alla de stora märkena, som omsätter 50 gånger mer än oss, i kvalitet.

Det avslöjas ofta när man ser till produkternas livslängd, menar han:

– Är man inne och kollar på andrahandsmarknaden så är det många 5–6 år gamla Extremskidor som fortfarande säljs, det gör man knappast med en skida producerad i Kina. Hållbarhet har också att göra med hållfasthet: gör man bra produkter som håller länge så finns det alltid ett andrahandsvärde på produkten.

Den höga kvaliteten kommer också med en hög prislapp:

– Från vår fabrik kostar skidorna nånstans mellan 8 000–14 000, vi är ju premiumsegmentet och det måste vi vara, vi kan ju aldrig konkurrera med billig produktion eftersom vi gör allt i Sverige, säger Carl.

Jämtländsk produktion med lågt koldioxidavtryck

Med lokal produktion uppnår man en annan unik konkurrensfördel: Jämtland Härjedalen är starka på produktion av förnybar el och tillsammans med Sveriges forskningsinstitut RISE har Åre skidfabrik analyserat livscykel och utsläpp på produkter och tillverkning.

– Tack vare att vi ligger i Jämtland är vi världens mest klimatsmarta skidfabrik – det finns ingen skidfabrik i världen som har så lite utsläpp som vår.

I projektet jämfördes koldioxidavtrycket mellan dagens svenska produktion – eller om Extrem istället skulle haft sin fabrikstillverkning i Kina.

– Där skulle koldioxidavtrycket legat på 125 kilo koldioxid per par skidor. Vårt utsläpp är 28,8 kilo. Utsläppen från själva produktionen är bara 0,6 kilo. Då ser man vad energin in i produktion spelar roll – bara man tillverkar i Sverige, i Jämtland, så är man långt fram på skalan. Det konkurrerar ut nästan alla andra.

För Åre skidfabrik handlar mycket av företagets miljömässiga hållbarhetsarbete om att också använda sin förnybara el effektivt.

– Vi har alltid haft Jämtkrafts energi inne i huset men vi hade ett ganska ineffektivt uppvärmningssystem, säger Carl och fortsätter: I samband med ombyggnaden 2020 kunde vi ta omtag.

Närbild på ett par skidor på en arbetsbänk, under tillverkning.

Foto: Tobias Liljeroth

Effektivare energiförbrukning – och produktion

År 2020 beviljades företaget regionalt företagsstöd för att bygga ut fabriken och maskinparken, samt bygga ett helt nytt värmesystem:

– Vi återvinner värmen från våra skidpressar, som går upp till 120 grader. Värmen sugs upp och in i värmeväxlaren – och hettar upp resterande lokaler. Vanligtvis behöver vi inte tillföra någon värme under arbetstid, utan då värmer pressarna hela fabriken, förklarar Carl Geijer.

Efter utbyggnaden ökade produktionen markant – men avslöjade en flaskhals: roboten som slipar skidornas stålkanter klarade inte att hålla jämnt tempo med resterande, effektiva tillverkning.

–Trots att vi höll tempo i att bygga skidor så blev de ståendes för att invänta slipning. Det hjälpte inte även om vi körde tvåskift på slipningen, säger Carl som 2023 tog kontakt med Region Jämtland Härjedalen igen för att investera i ännu en sliprobot.

– Det som hänt nu är att vi aldrig ligger efter i slipningen, nu är produktionen i balans. Vi kan leverera bättre i tid till kunder och återförsäljare.

Investeringen utgör också en sorts framtidssäkring för företaget.

– Om vi skulle växa mer så har vi nu en flexibilitet och skulle kunna bygga fler skidor utan att få någon flaskhals. Sliproboten kommer vara väl förberedd om vi får mer efterfrågan.

Året-runt-anställer på säsongspräglad ort

Ombyggnationens produktionsökning på över 30 procent ledde till nyanställning – företaget gick från 12 till 16 medarbetare och utgör en ovanlig men viktig arbetsgivare i Åre.

– Även om vi är små så bidrar vi kommunalt här med att vara en hyfsat stor arbetsplats för året-runt-anställda, det finns inte jättemånga såna arbetsplatser i Åredalen. De flesta här anställer på säsong.

Carl spår fortsatt utveckling och tillväxt framgent, men i lugnare tempo.

– Nu har vi investerat ganska kraftigt de senaste 3–4 åren. Tanken nu är att ta det lite lugnt investeringsmässigt ett tag och växa i befintliga lokaler. Vi vill bevaka vår position som världens mest hållbara skidfabrik, för där är vi idag.

Skidor vid slipmaskinen i Åre skidfabrik.

Foto: Emrik Jansson

Om företagsstödet

Regional utveckling innebär att vi och näringslivet tillsammans utvecklar regionen i en hållbar riktning: socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Vårt uppdrag är att bidra med utvecklingsfinansiering till företag när andra finansieringsmöjligheter saknas.

Genom samarbete kan vi uppnå resultat och vara en hållbar, konkurrenskraftig och attraktiv region även i framtiden.

Om företagsstödet

Regional utveckling innebär att vi och näringslivet tillsammans utvecklar regionen i en hållbar riktning: socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Vårt uppdrag är att bidra med utvecklingsfinansiering till företag när andra finansieringsmöjligheter saknas.

Genom samarbete kan vi uppnå resultat och vara en hållbar, konkurrenskraftig och attraktiv region även i framtiden.